16 de febrer de 2018
16.02.2018

L'FBI sabia que l'autor de la matança de Miami volia ser «atacant d'escoles professional»

L'assaltant de l'institut de Florida havia format part d'un grup supremacista i portava un fusell i nombrosa munició · Trump es nega a parlar del control d'armes i atribueix tota la responsabilitat de la tragèdia als problemes de salut mental del tirador

16.02.2018 | 13:06
L´autor de la massacre, Nikolas Cruz, en la seva compareixença davant el jutge.

Mesos abans de la massacre a l'institut de Parkland (Florida), l'FBI va rebre un missatge en què alertava que una persona amb el nom de Nick Cruz -que coincideix amb la identitat del jove autor de la matança, Nikolas Cruz- volia ser un «atacant d'escoles professional», segons el web BuzzFeed. Un fiador de Mississippi va contactar amb l'agència d'investigació després que al setembre de 2017 Cruz deixés un missatge en un dels seus vídeos en què afirmava: «Seré un atacant d'escoles professional». Preocupat pel comentari, va alertar Youtube i l'FBI del que havia passat. «Van venir a la meva oficina al matí següent i em van preguntar si sabia alguna cosa d'aquesta persona», va relatar.

Sense tenir cap informació de la persona que havia escrit el missatge, els agents van fer-ne una i se'n van anar. El fiador no va tornar a saber res de l'FBI fins després que es produís el tiroteig a l'institut Marjory Stoneman Douglas en què van morir 17 persones. Els agents van tornar contactar amb ell dues hores després del tràgic succés.

Cruz ha estat imputat per 17 càrrecs d'assassinat pel tiroteig perpetrat dimecres. Més de 20 persones van resultar ferides en aquest atac, el tercer amb més víctimes mortals en un centre educatiu dels Estats Units. El jove estava armat amb un fusell d'estil AR-15 i tenia nombrosos recanvis de municions quan va ser envoltat pels efectius en una àrea residencial propera. A Cruz li encanten les armes i va ser expulsat de l'escola per motius disciplinaris que no van ser especificats.

El jove va participar en una formació paramilitar d'un grup supremacista blanc anomenat República de Florida, segons va revelar el seu líder, Jordan Jereb. «Va estar relacionat en algun moment amb la cèl·lula de República de Florida Clearwater», va assegurar Jereb. Un portaveu de l'FBI, Robert Lasky, va descartar que el tirador comptés amb algun còmplice. L'FBI encara no ha pogut determinar els motius que van portar Cruz a perpetrar la massacre.

El president dels Estats Units, Donald Trump, va mostrar el suport de la «família americana» a les víctimes del tiroteig i va advocar per afrontar «el difícil assumpte de la salut mental», sense proposar mesures concretes per combatre aquest tipus d'atacs. «Estem tots units com una sola família americana i el vostre patiiment també és nostre», va assegurar Trump en un discurs amb el qual va voler verbalitzar la seva condemna al tiroteig perpetrat a l'institut de Parkland.

El president dels EUA, que té previst visitar Parkland properament, va recórrer a la Bíblia per prometre suport a les famílies de les víctimes. «Respondre a l'odi amb amor. Respondre a la crueltat amb bondat», va emfatitzar el mandatari.

Trump va prometre que les escoles i els nens seran «una prioritat clau» del seu Govern -«cap nen ni cap professor hauria d'estar en perill»- i va advertir que «no n'hi ha prou amb prendre mesures amb les quals sembli que s'aconsegueix un canvi», sinó que cal aconseguir millores «de veritat». Així, va instar a «crear una cultura que abraci la dignitat de la vida».

El president dels EUA no va proposar mesures concretes ni tampoc va al·ludir en cap moment al control d'armes, un dels debats polítics recurrents quan es produeixen aquest tipus de tragèdies. «Hi ha molts senyals que el tirador de Florida era un pertorbat mental, fins i tot havia estat expulsat de l'escola per mal comportament. Els veïns sabien que representava un gran problema», va assenyalar Trump a Twitter, des d'on va exhortar a denunciar aquest tipus de casos davant les autoritats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

L'últim El més llegit