Nicola Sturgeon dimitirà com a primera ministra d'Escòcia, segons la BBC

Sturgeon fa vuit anys que està al capdavant del Parlament escocès

Nicola Sturgeon dimitirà com a primera ministra d'Escòcia, segons la BBC

Nicola Sturgeon dimitirà com a primera ministra d'Escòcia, segons la BBC

EFE

La líder del Partit Nacional Escocès (SNP, en anglès), Nicola Sturgeon, dimitirà com a primera ministra d'Escòcia després de vuit anys al capdavant de l'Executiu autonòmic, segons ha pogut saber aquest dimecres la cadena BBC.

Sturgeon, favorable a un nou referèndum sobre la independència d'Escòcia, espera fer l'anunci en una conferència de premsa a Edimburg, ha afegit l'emissora britànica.

L'anuncia es coneix després que el mes passat el Govern britànic indiqués que bloquejaria una llei escocesa que facilita el reconeixement del canvi de gènere.

De moment es desconeix quan la líder nacionalista deixarà el càrrec de ministra principal, que ha ocupat des de l'any 2014, quan va succeir a Alex Salmond després de la victòria del "no" en el plebiscit sobre l'escissió celebrat a Escòcia.

Sturgeon havia manifestat la seva intenció de convocar un segon referèndum d'independència l'octubre d'aquest any.

Tot i això, el Tribunal Suprem del Regne Unit, màxima instància judicial britànica, va dictaminar l'any passar que el Parlament autonòmic d'Escòcia no té competències per a convocar una consulta sobre l'escissió sense el consentiment del Govern britànic (central), en entendre que es tracta "d'assumptes reservats al Parlament Britànic".

En el primer referèndum celebrat el 18 de setembre de 2014, Escòcia va votar amb un 55,3% en contra de la separació de la resta del Regne Unit, mentre que el 44,7% va donar suport a la independència.