Desapareix un submarí turístic que explorava les restes del 'Titanic'

La guàrdia costanera de Boston afirma a la BBC que hi ha una operació de rescat en marxa

Titanic: les primeres exploracions digitals a mida completa revelen el naufragi com mai s'havia vist abans

La proa del Titanic encara es pot reconèixer a l'instant fins i tot després de tant de temps sota l'aigua

La proa del Titanic encara es pot reconèixer a l'instant fins i tot després de tant de temps sota l'aigua / Atlantic Productions/Magellan

ACN

Un submarí turístic que explorava les restes del Titanic ha desaparegut a la costa est dels Estats Units, segons ha informat la cadena britànica BBC a la guàrdia costanera de Boston. La desaparició de la nau ha desencadenat una operació de rescat, però el dispositiu de recerca encara no ha detallat quants passatgers hi havia a bord.

El submarí desaparegut pertany a OceanGate Expeditions, una companyia que organitza expedicions per veure el transatlàntic enfonsat el 1912, que es troba a uns 3.800 metres de profunditat i a una distància d'uns 640 quilòmetres de l'illa canadenca de Terranova. L'empresa ha confirmat la desaparició del submarí amb tripulació a l'interior sense concretar quantes persones hi hauria a dins.

Recentment, l'empresa va compartir al seu web i xarxes socials que "tenia en marxa" una expedició per a anar a veure les restes del Titanic. A la pàgina web de la companyia, s'anuncien viatges de set dies per a veure les restes del naufragi i s'especifica que el preu d'un d'aquests viatges és d'uns 250.000 dòlars.

Alguns turistes han arribat a abonar diverses desenes de milers d'euros per baixar en minisubmarins fins al transatlàntic i han deixat la seva pròpia empremta en dipositar plaques i flors que recorden la seva breu estada al restes.

Les restes del Titanic, qualificat en la seva època d'insubmergible i enfonsat a les gèlides aigües de l'Atlàntic nord durant la seva travessia inaugural després de xocar contra un iceberg el 14 d'abril del 1912, van estar ocults al fons de l'oceà 73 anys, fins que el 1985 es va trobar en quin lloc reposaven. L'1 de setembre d'aquell any Robert Ballard, un explorador submarí nord-americà, va trobar el Titanic a les profunditats de l'oceà, fet que va motivar el renéixer del mite del transatlàntic, sobretot quan dos anys després l'empresa Titanic Ventures va recol·lectar 1.800 objectes del restes.

Despertar la curiositat

Les imatges de coberteries, joies valuoses i peces ornamentals del vaixell i altres restes dels seus ocupants van despertar la curiositat de milions de persones, especialment dels col·leccionistes, que van contemplar a través de la televisió les restes d'una tragèdia que n'havia torbat molts durant decennis.

L'últim cop d'efecte va venir de la mà del director de cinema James Cameron, d'origen canadenc, que el 1997 va recrear el naufragi en una cinta que va esdevenir una de les més taquilleres de la història del cinema i va ser mereixedora de vuit Oscars.