Aragonès: el 2024 s'acordarà el finançament, s'aplicarà l'amnistia i ja es desplegarà Rodalies

En el seu missatge nadalenc també destaca com a reptes la sequera, l'educació, els Pressupostos i el català

Aragonès durant el seu discurs

Aragonès durant el seu discurs / Generalitat de Catalunya/Jordi Bedmar

Jesús Badenes

Jesús Badenes

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha augurat en el seu missatge nadalenc que el 2024 començarà a desplegar-se el traspàs de Rodalies, s'acordarà un finançament singular amb l'Estat, s'aprovarà i aplicarà plenament la llei d'amnistia, i s'abordarà una segona fase de negociació amb l'Estat per a un referèndum: "Són reptes molt grans, però els assolirem".

"2024 ha de ser l'any en què enfoquem el camí de fer d'aquesta dècada la dècada de la prosperitat i de la llibertat", ha dit en el seu discurs emès aquest dimarts per Tv3, Catalunya Ràdio i 3Cat des del Dipòsit del Rei Martí, un antic dipòsit d'aigua a Barcelona, per reflectir el compromís del Govern contra la sequera.

Sequera i educació

Entre la resta de reptes de 2024 ha citat la sequera, per dir que agricultors i ramaders ja s'hi han esforçat però també "requerirà un esforç de la resta de la societat", a més de seguir invertint en infraestructures hídriques.

Un altre gran repte és l'educació, sobre la qual considera "vital continuar posant encara més esforços, i seguir treballant conjuntament" amb la comunitat educativa.

Pressupostos i finançament

Ha fixat a més els Pressupostos 2024 per afrontar aquests i altres objectius socials, com la dependència, la sanitat pública, l'habitatge i combatre la violència masclista, per la qual cosa els comptes requeriran el compromís d'una majoria del Parlament: "Estic decidit a construir-la per fer-ho possible", ha dit, però ha demanat el mateix als grups.

També ha vaticinat que s'acordarà amb l'Estat "un finançament singular" que acabi amb el que ha titllat de dèficit fiscal insuportable que impedeix a Catalunya les millores socials que calen.

Reforçar el català

Ha destacat una altra millora social: que 2024 sigui "l'any d'un nou compromís de totes i tots amb el català", perquè tingui més presència que mai i perquè els migrants la puguin fer seva.

Durant el 2023, ha recordat, hi ha hagut més audiovisual en català que mai, el català s'ha pogut parlar al Congrés i s'ha començat el camí perquè el català pugui ser oficial a la UE.

Amnistia i negociació

A més, ha dit que 2024 serà l'any en què la llei d'amnistia "s'aprova, s'aplica plenament i permet recuperar la llibertat i el retorn a Catalunya de les persones represaliades", i l'any en què s'abordi la segona fase del procés de negociació amb l'Estat perquè Catalunya decideixi lliurement el seu futur, en al·lusió al referèndum.

Per aconseguir tot això, ha demanat a tota Catalunya col·laboració, buscar complicitats arreu, esforç, talent, enginy i màxima ambició: "Serà l'any que nosaltres decidim que sigui. Fem-lo l'any en què guanyem el futur que mereixem".

Balanç de 2023

Per exemplificar el valor de l'esforç, ha fet un balanç positiu de l'any que acaba: s'ha aconseguit la menor taxa d'atur en 15 anys; s'ha enfortit l'estat del benestar amb més professors, més personal sanitari i més Mossos d'Esquadra; hi ha hagut inversions industrials, científiques i d'investigació que qualifica d'importantíssimes; i s'han incorporat noves vacunes i tractaments, com la bronquiolitis.

I ha destacat tres assoliments polítics: el traspàs integral de Rodalies, el traspàs de l'Ingrés Mínim Vital i l'acord per a la llei d'amnistia, "necessari per abordar la següent fase de negociació amb l'Estat" per a un referèndum.

Per a ell, haver aconseguit tot això ha de donar als catalans "la confiança, la força i la convicció per superar els reptes", i ha acabat amb un 'Visca Catalunya i visca la llibertat'.

Gaza i Ucraïna

S'ha referit també a les guerres a Ucraïna i Gaza: ha demanat un alto el foc definitiu a Gaza que acabi amb la "massacre", ha tingut un record per a les víctimes a Ucraïna, i també per a les víctimes d'altres guerres que no són notícies tan destacades.

En felicitar el Nadal, ha tingut un altre record per als qui la passen en hospitals, i un agraïment per a totes les persones que treballen pels altres aquests dies.