Mor Jacques Delors, el president de la Comissió Europea que va impulsar el Tractat de Maastricht

El polític ha mort als 98 anys a la seva residència de París, segons ha informat a mitjans francesos la seva filla.

Com a president de la Comissió Europea entre el 1985 i el 1995, va ser un dels arquitectes de l'euro.

L'exministre d'Economia socialista de França i internacionalista, va advocar per una Europa social i pels valors comuns de la justícia i la decència

Jacques Delors, en una imatge d'arxiu

Jacques Delors, en una imatge d'arxiu / Reuters

Redacció

Jacques Delors, expresident de la Comissió Europea, 'pare' de l'euro i figura destacada de l'esquerra francesa, ha mort aquest dimecres als 98 anys, segons ha declarat a Agence France-Presse la seva filla Martine Aubry.

Considerat un dels pares fundadors de l'ideal europeu, Delors va ser president de la Comissió Europea i impulsor del projecte que més tard va donar llum al Tractat de Maastricht, fundacional de l'euro i d'altres avenços per a la integració europea. També, va ser pare de la moneda única europea i del programa d'intercanvi d'estudiant Erasmus.

Aubry, alcaldessa socialista de Lille, no ha especificat la causa de la seva mort. "Va morir aquest matí (dimecres) al seu domicili de París mentre dormia", va declarar l'alcaldessa. Favorit en els sondejos, Jacques Delors va frustrar les esperances de l'esquerra al negar-se a presentar-se a les eleccions presidencials del 1995, en una espectacular renúncia televisada davant de 13 milions de teleespectadors. Ho va justificar dient que no volia interferir en la carrera política que acabava d'emprendre la seva filla.

Doncs, va ser una figura clau en l'esquerra francesa, encara que mai va arribar a ocupar llocs de responsabilitat al seu país.

El 1989, va ser guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional i en 1998 va rebre el Premi Internacional Catalunya que atorga la Generalitat.