RTVE paralitza el fitxatge de Broncano després de la plantada de la presidenta cessada, Elena Sánchez

La proposta consistia a contractar un programa similar a 'La Resistència', encara que es podria cancel·lar al final del primer any si no arribava al 7,5% de quota de pantalla

David Broncano

David Broncano / EFE

Ana Cabanillas

La polèmica a RTVE s'allarga un capítol més. El Consell d'Administració de l'ens públic ha tornat a posposar aquest dijous la votació del contracte de David Broncano. L'ajornament es produeix per la plantada de l'expresidenta Elena Sánchez, que va cessar en el càrrec la setmana passada, però que segueix com a consellera i que ha bloquejat amb la seva absència la llum verda al contracte multimilionari que ha provocat un pols inèdit dins de la cadena.

La presidenta nomenada in extremis la setmana passada, Concepción Cascajosa, ha hagut de retirar de l'ordre del dia la votació del contracte amb la productora El Terrat (Mediapro), en absentar-se la seva antecessora a la presidència interina. Estava en dubte el vot decisiu de Sánchez, les resistències del qual al fitxatge li van valer el lloc en l'última reunió i que en aquesta ocasió ha optat per no acudir ni delegar el vot, portant Cascajosa a posposar de nou la decisió, com que no aconseguia els vots necessaris per assolir l'aval.

La pugna fa gairebé un mes que és a la cadena, quan a principis de març es va posar sobre la taula el polèmic fitxatge de Broncano per entrar a competir en audiència pel prime time dominat ara per El Hormiguero, de Pablo Motos, una operació en què la Moncloa havia expressat el seu interès. El contracte inicial preveia tres anys de vinculació, a raó de 14 milions d'euros –més IVA– per temporada. L'aposta, sufragada per fons públics d'una entitat que no rep ingressos per publicitat, va enfrontar la ja expresidenta interina de RTVE, Elena Sánchez, amb l'exdirector de continguts, José Pablo López, partidari del fitxatge.

La decisió, aparcada

Aquest enfrontament va desembocar en l'esclat de l'última reunió del Consell el 26 de març. Es votaria l'última proposta de contracte, que el limitava a dos anys, però el xoc frontal va impedir que tirés endavant, després que la llavors presidenta promogués el cessament de López, que va tirar endavant, i va ser posteriorment cessada; totes dues sortides recolzades pels consellers del PP. La decisió sobre Broncano va quedar llavors aparcada i estava previst que s'abordés aquest dijous, cosa que tampoc no ha passat.

L'última proposta que va negociar RTVE consistia a contractar per dos anys un programa similar a 'La Resistència ', encara que el contracte es podria cancel·lar al final del primer any si no arribava al 7,5% de quota de pantalla. Ja no es tractava d'un contracte de tres anys, com va plantejar en una primera proposta la Direcció de Continguts en un Consell anterior, el de l'11 de març: tres temporades, a raó d'uns 14 milions anuals també, de manera que el total eren al voltant de 42 milions.

En l'última reunió, aquesta proposta tampoc no es va arribar a votar perquè la majoria dels consellers, entre ells la mateixa presidenta, no hi estava d'acord i van reclamar que es continués negociant amb la productora i el comunicador, i es fes un altre plantejament. En aquell moment, Sánchez i José Manuel Martín Medem (del PCE, integrat a Sumar) defensaven que el contracte tingués una durada d'un any, que és habitual en aquest tipus d'espais.