Sánchez es planteja renunciar al càrrec i convocar eleccions després de la investigació a la seva dona

"Val la pena tot això? Sincerament, no ho sé", afirma en una carta on avança que compareixerà dilluns per explicar-se

La carta de Pedro Sánchez a la ciutadania: "Necessito parar i reflexionar"

Pedro Sánchez.

Pedro Sánchez. / José Luis Roca

Redacció

Redacció

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha difós aquesta tarda una carta on anuncia que, arran de l'obertura de diligències judicials contra la seva dona, Begoña Gómez, decideix cancel·lar tota la seva agenda per "reflexionar" si vol seguir al càrrec. "Val la pena tot això? Sincerament, no ho sé", afirma en una missiva on avança també que compareixerà dilluns per explicar-se. "M'urgeix respondre'm a la pregunta de si val la pena, malgrat el fang on la dreta i la ultradreta pretenen convertir la política. Si he de continuar al capdavant del Govern o renunciar a aquest alt honor. Tot i la caricatura que la dreta i la ultradreta política i mediàtica han intentat fer de mi, mai he tingut aferrament al càrrec", afirma el líder del PSOE.

El missatge de Sánchez s'ha difós hores després que es conegués, via el digital 'El Confidencial', que un tribunal de Madrid havia obert diligències per un presumpte delicte de tràfic d'influències contra Gómez. Tal com ha transcendit, el procediment està en mans del jutjat número 41 de la capital espanyola, que preveu ordenar la compareixença de diversos testimonis per delimitar els negocis de la dona de Pedro Sánchez.

Concretament, el magistrat vol investigar les presumptes relacions de la dona de Sánchez amb diverses empreses privades, com Globalia o Air Europa, que van acabar rebent fons i contractes públics de l'executiu de Sánchez. La investigació s'ha obert arran d'una denúncia presentada pel sindicat Manos Limpias, que reclamen la citació de Begoña Gómez.

"No acostuma a ser habitual que em dirigeixi a vostè mitjançant una carta. No obstant això, la gravetat dels atacs que estem rebent la meva dona i jo, i la necessitat de donar una resposta assossegada, em fan pensar que aquesta és la millor via per expressar la meva opinió", comença Sánchez la seva carta.

Mitjans de “dreta i ultradreta”

En el text, el president afirma que els mitjans que han difós les informacions que han conduït a l'obertura de diligències contra la seva dona són "de marcada orientació dretana i ultradretana". Malgrat això, apunta que Gómez "defensarà la seva honorabilitat i col·laborarà amb la justícia" per aclarir uns fets "tant escandalosos en aparença, com inexistents".

"En efecte, la denúncia de Manos Limpias es basa en suposades informacions d'aquesta constel·lació de capçaleres ultraconservadores ambdues referides. Subratllo això de suposades informacions perquè, després de la seva publicació, hem anat desmentint les falsedats abocades alhora que Begoña ha emprès accions legals perquè aquests mateixos digitals rectifiquin el que, sostenim, són informacions espúries", remarca el president.

Confiança en la justicia

Sánchez, que aquest matí havia afirmat confiar en la justícia durant la sessió de control al govern espanyol que ha protagonitzat al Congrés, agrega que hi ha una "estratègia d'assetjament i enderrocament" contra ell "per terra, mar i aire" que fa mesos que dura. "No em sorprèn la sobreactuació del senyor Feijóo i el senyor Abascal. En aquest atropellament tant greu com groller, tots dos són col·laboradors necessaris juntament amb una galàxia digital ultradretana i l'organització Manos Limpias", ressalta.

"No soc cap ingenu. Soc conscient que denuncien Begoña no perquè hagi fet alguna cosa il·legal, ells saben que no hi ha cas, sinó perquè és la meva dona. Com també soc plenament conscient que els atacs que pateixo no són la meva persona sinó el que represento: una opció política progressista, recolzada elecció rere elecció per milions d'espanyols, basada en l'avenç econòmic, la justícia social i la regeneració democràtica", argumenta Sánchez.

A parer seu, les acusacions contra ella i el seu entorn beuen de l'animadversió de certs sectors contra el seu paper al capdavant del PSOE d'ençà que va recuperar la secretaria general del partit. "Van ser conscients que amb l'atac polític no n'hi hauria prou i ara han traspassat la línia del respecte a la vida familiar d'un president del govern i l'atac a la seva vida personal", lamenta.

Aquest matí, fonts de la cúpula del govern espanyol ja lamentaven que el PP hagués traspassat el que consideraven una "línia" mai creuada en democràcia. En aquest sentit, Sánchez qualifica l'operació de "màquina del fang". "Això és, tractar de deshumanitzar i deslegitimar l'adversari polític a través de denúncies tan escandaloses com falses", admet.

"Val la pena tot això?"

"Arribats a aquest punt, la pregunta que em faig legítimament és: val la pena tot això? Sincerament, no ho sé. Aquest atac no té precedents, és tan greu i tan groller que necessito parar i reflexionar amb la meva dona. Moltes vegades ens oblidem que darrere dels polítics hi ha persones. I jo, no em causa rubor dir-ho, soc un home profundament enamorat de la meva dona que viu", manifesta Sánchez al final de la carta.

Finalment, el president anuncia la seva decisió de "parar i reflexionar" per decidir si vol continuar al capdavant del govern o renunciar a aquest "alt honor". "Tot i la caricatura que la dreta i la ultradreta política i mediàtica han intentat fer de mi, mai he tingut aferrament al càrrec. Si ho tinc al deure, al compromís polític i al servei públic. Jo no passo pels càrrecs, faig valer la legitimitat d'aquestes altes responsabilitats per transformar i fer avançar el país que vull", ressalta el líder del PSOE. Per aquest motiu, es dona de marge fins dilluns vinent, atura la seva agenda malgrat l'inici -demà- de la campanya catalana del 12-M i s'insta a "reflexionar i decidir quin camí prendre".