«Abans aquesta generació de les actuals júniors competien entre elles, unes amb el GEiEG i les altres amb l'Uni, i ara hem aconseguit una bona cohesió, un equip que és una pinya que ha fet pujar la qualitat dels entrenaments i ens ha permès competir tota la temporada contra les millors», explicava ahir el veterà Carles Surís, molts anys al capdavant de la secció de bàsquet del GEiEG i ara també entrenador del júnior del Citylift GEiEG Uni, després que el seu equip perdés en vuitens de final del Campionat d'Espanya contra l'Estudiantes (53-42). El paper del júnior a Vigo i la classificació del cadet per al campionat de la seva categoria, d'aquí a dues setmanes a Huelva, són dues passes endavant en el complicat camí que, treballant junts des de l'any passat, Uni i GEiEG volen recórrer per tenir unes categories de base prou potents per, a mitjà i curt termini, treure jugadores que, en la mesura del possible, puguin ajudar el primer equip. Sense opció de fitxar de moment, per diferents motius, de fitxar cap de les tres jugadores gironines professionals (Marta Xargay, Queralt Casas i Geo Bahí), l'opció de tenir una gironina al primer equip passa per la base. Amb el primer equip volent lluitar pels títols no és fàcil fer el salt del júnior, o de Copa Catalunya, però l'Uni no hi vol renunciar com, per exemple, sí que fa l'Avenida, que no té representació en els estatals júnior i cadet.

«És clar que hauríem pogut fer més contra l'Estudiantes... El mateix resultat, perdent d'onze punts, diu que no hem estat tan lluny de la victòria», apuntava ahir Surís sobre la derrota contra l'Estudiantes, que els va impedir arribar als quarts de final de la competició: «Hem estat desencertades en atac, en el tir exterior que és el nostre fort, i això complica molt el partit perquè per dins Estudiantes era molt superior físicament i, encara que hem igualat el rebot amb lluita i anant-hi, al final el desgast físic t'acaba passant factura». La derrota contra l'Estudiantes, però, no amagava les «bones sensacions» amb què acaba la temporada el júnior i reforçant el convenciment, de Carles Surís, i de la resta de la gent del GEiEG i l'Uni que s'avança en el camí correcte. «Aquest projecte donarà fruits a mitjà i a curt termini. A Girona hi ha les jugadores que hi ha, però la feina està fent aixecar molt la qualitat i tenim noies amb molta projecció», argumenta el veterà entrenador gironí, que a Lugo ha comptat amb vuit júniors de segon any, tres de primer (Berta Torroella, Aina Martín i Júlia Juvanteny) i una cadet: Fatou Cisse. «Mirant el conjunt de la temporada vam estar bé a preferent, també a la final a quatre de Catalunya perdent contra el segon (Almeda) amb un bàsquet al final, hem estat primers de grup superant un rival dur com el Campus Promete i hem quedat contra un dels forts (Estudiantes)», resumia Surís, que és el pare de l'entrenador del primer equip de l'Spar Citylift Girona, Èric Surís, que també ha estat aquests dies a Lugo seguint els partits del júnior.

Els bons ulls amb què Carles Surís mira el projecte conjunt entre GEiEG i Uni s'assemblen molt al punt de vista que tenen els presidents de les dues entitats, Francesc Cayuela per part del grup i Llorenç Biargé des de l'entitat de Fontajau. «Des de premini fins a sènior, estem amb una mateixa línia i un treball planificat que farà que el bàsquet femení gironí de base sigui un referent», assegurava aquesta setmana Biargé, mentre que Cayuela insistia a posar el treball per sobre dels resultats: «No ens hem de quedar amb els resultats dels dos equips classificats pels estatals, la resta d'equips treballen i s'esforcen de la mateixa manera i això ens aporta una continuïtat en el treball dels tècnics, fent que el bàsquet femení gironí hi surti guanyant».

Ara, el torn per al cadet

Les jugadores del júnior del GEiEG Uni tornen avui a casa i ara la següent gran cita serà el Campionat d'Espanya cadet, que es disputarà entre el 21 i el 27 de maig a Huelva. L'equip que entrena Mau Puig arriba a la cita com a subcampió de Catalunya, va perdre la final contra el Sant Adrià, i ja sap quins rivals es trobarà en terres andaluses: Celta (primer gallec), El Pilar (segon de València) i Molina Bàsquet (primer de Múrcia).