El TT Illa de Man, la competició de motociclisme més perillosa del món

En la cursa han mort 266 participants en 85 edicions

Mor el pilot i mosso gironí Raül Torras a la cursa més perillosa del món

És una de les curses més antigues del món

És una de les curses més antigues del món / DdG

DdG

El TT Illa de Man, la competició de motociclisme més perillosa del món, ha acumulat un tràgic nombre de víctimes al llarg dels anys. Amb 266 corredors morts en total aquesta carrera es converteix en un esdeveniment de conducció extremament arriscat. Molts pilots d'elit prefereixen evitar-lo a causa del perill que comporta.

El TT Illa de Man té una llarga història que es remunta a la fi del segle XIX. Amb més de 100 anys d'existència, és el circuit de motociclisme més antic del món. La primera edició es va celebrar el 1907 amb el nom d'Auto-Cycle Tourist Trophy, i des de llavors s'ha convertit en un campionat anual que té lloc entre maig i juny, amb algunes excepcions com ara la Segona Guerra Mundial i la pandèmia de la COVID-19, que van obligar a suspendre-la.

Des del 1911, el TT Illa de Man es disputa al Snaefell Mountain Course, un recorregut de 60,19 quilòmetres i 219 revolts format per carreteres públiques que travessa gran part de l'illa.

El format de la competició és una prova contra el rellotge, al més pur estil ral·li, superant les dificultats del terreny. El pilot que millor ho ha fet és Joey Dunlop, que s'ha endut el trofeu en 26 ocasions. Curiosament, el seu nebot Michael Dunlop ocupa la tercera posició amb 21 victòries, darrere de John McGuinness, amb 23. El rècord de volta més ràpida del circuit el va aconseguir Peter Hickman el 2018, amb un temps de 16:42.778.

Augment de la popularitat

La popularitat de la competició ha augmentat considerablement en els últims anys, fins al punt que ja compta amb el seu propi videojoc, amb dues entregues fins ara. A més, el 2022 es va retransmetre en directe per primera vegada. Gran part d'aquesta popularitat es deu a la seva exigent traçada, amb revolts perillosos i amb trams del circuit que passen molt a prop dels edificis, sense cap mena de protecció contra els impactes.

No obstant això, la naturalesa perillosa del TT Illa de Man és una qüestió que ha generat debat durant dècades. Hi ha qui demana la seva suspensió per tal d'evitar més accidents tràgics, incloent-hi pilots de l'actual MotoGP, mentre que d'altres aposten per mantenir-lo tal com està. Al cap i a la fi, ja no forma part de cap competició oficial, i la decisió de participar-hi és individual, coneixent els riscos.