«No és cap fracàs patir. Si el Girona ha de lluitar fins a l’últim minut, ho farà»

El palafrugellenc Xavier Garcia Balda aterra al pavelló de Palau tenint clares les prioritats per continuar mantenint l'equip a l'elit de l'hoquei

Xavier Garcia Balda, en el seu primer entrenament a la banqueta del Girona.

Xavier Garcia Balda, en el seu primer entrenament a la banqueta del Girona. / MARC MARTÍ

Jordi Bofill

Jordi Bofill

Canvi de rumb a la banqueta del Garatge Plana Girona, tercer per la cua a l'OK Lliga. A mitja setmana, el club sorprenia fent oficial l'adéu de Ramon Benito, tota una institució al pavelló de Palau i que publicava una carta en què admetia sentir-se «trist» per les formes: el club el va acomiadar «per telèfon en una conversa que no va durar més d'un minut». Ara, però, toca mirar endavant. I el substitut de Benito a la banqueta, el palafrugellenc Xavier Garcia Balda mostra la seva «il·lusió» en el qual serà tot un repte. «Estic content i amb ganes per poder fer el que m'agrada. He estat un any i mig aturat i ho trobava a faltar. Necessito l'olor de pavelló. És com una droga». Balda és un addicte de l'hoquei patins.

«No podia dir que no al Girona. No podia», admet. Té feina a fer, esclar, per intentar sacsejar una plantilla dissenyada per aconseguir la permanència a la màxima categoria. «Els jugadors viuen una temporada complicada i ara han de passar un dol. Però crec que s'adaptaran de pressa. No els haig d'ensenyar gaires coses, a uns jugadors de Primera. Més aviat, hauré de fer feina de gestió. Ser un psicòleg més que un entrenador». Ja ha dirigit el primer entrenament, en una presa de contacte que va ser «molt positiva».

Eduard Recio, president del Girona, va argumentar la decisió dient que «necessitàvem un revulsiu». L'equip gironí, en posicions de play-out, on ha salvat la categoria els dos darrers anys, ha de netejar la ment per poder recuperar les bones sensacions al damunt de la pista per arribar als bons resultats. «Serà un procés natural. Això són dinàmiques i la sort és que van i tornen. Les dinàmiques no són per sempre. No em preocupa gens ni mica. El que sí que em preocupa és, un cop abandonada la mala ratxa, no tornar a caure. Perquè hi haurà sotracs. Queda molta Lliga i hi ha molts equips junts. Per tant, hi haurà moviments. I suma les lesions i altres problemes o situacions que haurem d'anar vivint. Hem d'anar pas a pas i anar fent», confirma Balda, satisfet amb la qualitat del grup que s'ha trobat. La confiança està intacta. «No hi ha previst cap operació a la plantilla, cap. Ni altes, ni baixes. Tirarem amb tots ells». Miquel Calero, fins ara preparador físic, farà de segon entrenador.

Les prioritats, per Balda, són molt senzilles. «Avançarem en el moment en què tinguem clar on som i per quina raó hi som. Hem de conèixer els nostres defectes, focalitzar bé els objectius i calmar-nos. No és cap fracàs patir, només faltaria. Si el Girona ha de lluitar fins a l'últim minut, ho farà; no passa res. Ens equivocarem si creiem que hem de ser quarts, perquè això no és veritat. Hem de viure la permanència des de la màxima normalitat, sense creure'ns més del que som», valora, en un discurs humil que toca de peus a terra amb molta seguretat. I alegria, un altre factor important. «Donem el cent per cent i passem-ho bé, que aquest esport ens apassiona molt», finalitza Balda.

Subscriu-te per seguir llegint