El València li roba la cartera a l'Uni (47-57)

Les 26 pilotes perdudes condemnen les opcions de l’equip, que suma la 5a derrota i tanca la primera volta en quarta posició

Queralt Casas defensant a Magali Mendy.

Queralt Casas defensant a Magali Mendy. / David Subirana (Uni Girona)

Clara Julià

Clara Julià

«Encara ho han lluitat prou, podria haver sigut pitjor», comentava un aficionat al seu company a la sortida del partit entre l’Spar Girona i el València. L’equip dirigit per Roberto Íñiguez, que ahir es tornava a estrenar a Fontajau, va sucumbir davant les vigents campiones de la lliga en un partit marcat per la intensitat defensiva, la marca d’encert exterior i la gran quantitat de pilotes perdudes per part de les gironines (26). Tot i la derrota, l’average general permet a l’Uni tancar aquesta primera volta en quarta posició i segellar la seva participació com a caps de sèrie a la Copa de la Reina. D’altra banda, les valencianes també van fer els deures i acaben com a líders d’hivern, fet que els permet guanyar un dia de descans a l’esmentat torneig. Tot plegat mentre l’equip espera l’arribada de Rebekah Gardner que arribarà el 7 de gener, i el retorn d’Irati Etxarri, que ja entrena amb l’equip.

El tècnic vitorià, que encadenava el seu segon partit al capdavant de l’Uni, ja ho va advertir en arribar: «Jo em dic Roberto, no Milagros». I és que ben bé semblava un miracle pensar que després de perdre contra Estudiantes el conjunt gironí podia derrotar a un València carregat d’estrelles com Alba Torrens, Cristina Ouviña o Raquel Carrera, entra d’altres, i que arribava a Fontajau amb una ratxa de set triomfs consecutius.

Cristina Ouviña, esquerra, defensant a Sandra Ygueravide.

Cristina Ouviña, esquerra, defensant a Sandra Ygueravide. / Aniol Resclosa

L’equip va encetar el 2024 posant-se a prova davant un rival d’entitat. Les d’Íñiguez, que va comptar amb la baixa de Marta Canella (lesionada del genoll i que segueix un tractament conservador que l’apartarà de les pistes de manera indeterminada, es van veure sobrepassades inicialment per la posada en escena taronja, però van capgirar la situació amb un triple de Mendy i un 2+1 de Bertsch que els va permetre agafar la iniciativa davant la desesperació del tècnic valencià, Rubén Burgos, que demanava més intensitat a les seves jugadores (15-8).

El València, excessivament erràtic (2/18 en T3), es va posar a tres punts tot i perdre el control del rebot. Les defenses van imperar per sobre dels atacs i les jugadores taronja es van col·locar a un gràcies a l’esforç defensiu de Nadia Fingall, Queralt Casas i Cristina Ouviña, que van impulsar un parcial de 2 a 10. Les visitants van recuperar la iniciativa després de deixar al Girona en tres punts anotats en tot el segon quart (3 a 18). Fingall va tret suc de sota el cèrcol i no tenia aturador, fet que va permetre al València va marxar al descans per davant (18-26).

Raquel Carrera, esquerra, defensant a Regan Magarity.

Raquel Carrera, esquerra, defensant a Regan Magarity. / ANIOL RESCLOSA

Les locals van retallar distàncies gràcies a la dupla Ygueravide-Labuckiene i un triple de Bertsch va empatar el partit (28-28) i alhora va aixecar els més de 3.000 aficionats presents a Fontajau. Labuckiene (14 punts) va tornar a posar per davant a les seves mentre el València continuava negat des del tir exterior. El primer triple de les visitants en tot el partit arribava de la mà d’Alba Torrens. La mallorquina va aparèixer en el moment clau amb cinc punts consecutius per tornar a posar les seves companyes per davant.

El temps transcorria i el Girona no aconseguia tocar la tecla adequada. L’entrada de Magarity col·locava a les gironines a tres punts de distància, però un 2+1 de Raquel Carrera va tornar a allunyar les aspiracions locals. Una robada de carter d’Ouviña, marca de la casa, quan faltava un minut, i convertida per Carrera (18 punts) en cistella, va acabar de fulminar les opcions locals.