Khem Birch és el primer reforç del Bàsquet Girona de Katsikaris

El jugador canadenc, amb experiència en l'NBA i en l'Eurolliga, signa fins a final de curs

Birch en un partit d'Eurolliga contra el Madrid amb l'Olympiakos

Birch en un partit d'Eurolliga contra el Madrid amb l'Olympiakos / Kiko Huesca/Efe

Jordi Bofill

Jordi Bofill

Fotis Katsikaris va arribar a Fontajau fa dues setmanes sota una promesa estricta: «Ho tirarem endavant, segur», deia el tècnic grec en la seva presentació com a líder del nou projecte d'un Bàsquet Girona que en poc temps ha patit molts canvis. Els despatxos van treure fum amb la sortida de Jordi Plà, l'anterior director esportiu. Què dir de la banqueta, fulminats Salva Camps i Lluís Riera després d'encadenar set derrotes consecutives i acumular unes sensacions oposades a les que es necessiten per garantir la permanència a l'ACB. Si Katsikaris és qui mana a la pista, Txus Escosa, nou general manager, és la persona que dona el vistiplau a qualsevol operació. Amb permís de Marc Gasol, convertit únicament en propietari i president, que no és poca cosa, oficialitzada ja la seva retirada. Moviments i més moviments en tan sols quinze dies.

La plantilla, dissenyada per un estil de joc indefinit que havia d'ordenar Salva Camps, no estava pensada per Fotis Katsikaris, un expert a navegar a contracorrent i adaptar-se a la realitat. El grec no ha trigat a detectar certes mancances, a proposar alternatives i a buscar solucions. El primer fitxatge des de la seva arribada és el canadenc Khem Birch, signat fins a final de curs. Birch, un pivot de 2,05 metres, té experiència en l'NBA i en l'Eurolliga i s'incorpora perquè l'equip, que en els dos últims enfrontaments ha guanyat el Granada i ha perdut contra el Reial Madrid, faci un salt de qualitat definitiu cap a la tranquil·litat classificatòria. Actualment, disposa d'un marge de dos triomfs respecte a la zona de descens, on hi ha tres equips (Monbús Obradoiro, Covirán Granada i Río Breogán) barallant-se amb sis victòries per evitar la penúltima posició.

En paraules d'Escosa, «l'objectiu de la incorporació de Khem Birch a l'equip és reforçar el joc interior en els tretze partits que ens queden per finalitzar la lliga regular i, lògicament, augmentar el rendiment». Més clar, impossible. De fet, en la seva presa de contacte amb els mitjans de comunicació, ja va advertir de les seves intencions: «El club sempre està atent al mercat i als moviments». Així que no es pot dir que el Bàsquet Girona s'hagi creuat de braços en els mals moments, perquè està intentant redreçar el que era una situació preocupant.

La trajectòria de Birch

Birch, nascut el 1992, ha tingut temps de viure moltes coses. El que més destaca, esclar, és la seva presència en l'NBA, on va estar quatre temporades als Orlando Magic, un parell als Toronto Raptors -la franquícia on Gasol es faria amb l'anell de campió- i els San Antonio Spurs, el seu darrer equip abans de comprometre's amb els de Fontajau.

Format a la G-League, la segona categoria nord-americana, va estrenar-se a Europa, abans del seu periple entre els grans dels Estats Units, al Muratbey Usak Sportif turc i a l'Olympiacos, amb qui va arribar a la final de l'Eurolliga. També ha estat internacional absolut amb el Canadà, participant, entre altres, en el Mundial de la Xina 2019.

El paper dels extracomunitaris

Tal com va passar contra el Granada, quan Katsikaris va descartar Corey Davis, el grec va deixar fora per al duel al Wizink Center a l'altre extracomunitari de la plantilla, Brae Ivey. El rendiment de la parella a Fontajau es posa en dubte, ja que cap (Ivey ha tingut menys temps) ha aconseguit estar a l'altura de les expectatives. Davis, a Madrid, va participar un xic més de vint-i-dos minuts. Però no es pot posar la mà al foc per la continuïtat en la plantilla de cap dels dos.

La direcció esportiva, en comunió amb Fotis Katsikaris, hauran de valorar si calen més retocs i de quina manera el Bàsquet Girona afrontarà un tram final de temporada que ja no sembla tan negre com fa quinze dies. El calendari, a més, ara permetrà un petit respir: el partit d'aquest dissabte al vespre a la pista del Morabanc Andorra, un rival directe per a la salvació, que actualment té una victòria menys que els gironins, vindrà acompanyat de tres setmanes sense competició.

Cinc partits esperen durant el mes de març, que ja determinarà de valent si el rumb que està agafant el projecte és el correcte. Per començar, partit el dia 3 a Fontajau contra Monbús Obradoiro. La visita, una setmana més tard, a la pista de l'UCAM Múrcia, servirà d'aperitiu per al doble enfrontament consecutiu a terres gironines, on els de Katsikaris rebran el València Basket i disputaran el derbi català contra el BAXI Manresa. Tancarà el mes el desplaçament a Màlaga per visitar l'Unicaja de Kameron Taylor, un rival perillós. Veient el que hi ha, Birch haurà de donar rendiment immediat.

Subscriu-te per seguir llegint