Laura Peña deixa el bàsquet indefinidament per cuidar la seva salut mental

«Fa uns anys que hi ha alguna cosa a dins meu que no està bé», explica en un comunicat

Laura Peña, en un entrenament a Fontajau.

Laura Peña, en un entrenament a Fontajau. / DAVID SUBIRANA/SPAR GIRONA

Tatiana Pérez

Tatiana Pérez

«Fa uns anys que hi ha alguna cosa a dins meu que no està bé, que no funciona i que no em permetia fer i gaudir del que més m’apassionava», ha explicat avui Laura Peña a través d’un comunicat difós per l’Uni Girona. La base maresmenca, de 25 anys, ha pres la decisió de deixar el bàsquet indefinidament per tenir cura de la seva salut mental. «És per això que he decidit parar la meva activitat professional per un període de temps que ara mateix no us sabria concretar. Vull agrair al club, staff i companyes tot el suport que estic rebent. Soc afortunada d’estar rodejada de tots i cadascun d‘ells», afegeix en la nota.

Per la seva part, el club ha mostrat «el seu total suport, respecte i admiració» cap a la jugadora; alhora que demana que es respecti la seva «privacitat» i li envia «molta força».

Laura Peña, que ja va ser baixa en l’últim partit de lliga regular contra el Gran Canària (78-73), queda desvinculada de l’Spar Girona -també s’aparta de la selecció espanyola- per ocupar-se del seu propi benestar. «És la vida de la Laura. Sap que té absolutament tot el suport per part nostra. De fet, la primera persona que va parlar amb ella va ser en Roberto (Íñiguez) perquè no estava bé. Prendre aquesta decisió és fumut, per qualsevol persona, i és un primer pas molt valent», comenta la directora esportiva Laia Palau.

L’excapitana ha empatitzat amb Peña des que va saber que alguna cosa no rutllava en el seu dia a dia. «La gent dirà el que vulgui, ens és igual. A part de tenir el meu suport, li he parlat de la meva experiència i d’algunes companyes. L’entenc perfectament. Està en l’ordre del dia, però després cadascú ho viu, ho porta i ho treballa com pot. A València, per exemple, jo vaig estar un parell de temporades que odiava la meva feina. Quan t’hi trobes, sents que tens una responsabilitat perquè t’has compromès amb l’equip i el bàsquet realment t’agrada, però per algun motiu entres en un túnel. L’exigència del dia a dia fa que no puguis parar mai. A més a més, ens costa molt -a la societat en general i, sobretot, als esportistes- mostrar les nostres debilitats. Som soldats, per dir-ho d’alguna manera. Sé que és un moment difícil per la Laura i em sap greu que hagi arribat fins aquest punt», expressa Palau.

El conjunt gironí es troba en la recta final d’una temporada «duríssima». «Als equips sempre passen coses. És cert que entre la temporada passada i aquesta està sent dur, amb lesions importants, però hi ha coses que són controlables i d’altres que no. No es pot saber mai quan es desencadenen. Als rivals també els hi pot passar», recorda. Ara mateix, la prioritat és que Peña es recuperi: «El que jo faria d’ella és intentar desconnectar al màxim. Té tot l’estiu per a ella i s’ha de marcar els tempos que necessiti».

«Tots som humans. Està bé que es verbalitzi perquè la gent, i les pròpies jugadores, estigui més atenta. És important anar al psicòleg. Ens hem de cuidar, si no és un suplici», insisteix Palau. Darrerament, han estat diversos els esportistes, com Simone Biles o Ricky Rubio, que han trencat el tabú de la salut mental.

Mentrestant, la resta del grup es prepara pel partit d’anada dels quarts de final dels play-offs que es disputarà aquest dijous a la pista del Jairis. La tornada serà diumenge a Fontajau. «Portem vuit mesos currant per arribar fins aquí. Amb aquests play-offs pot passar qualsevol cosa en qualsevol moment. El Jairis es troba en un bon estat de forma i ha entrat en una dinàmica guapa en el tram final, però nosaltres també hi tenim molt a dir. Penso que tenim millor equip i segueixo creient que aquesta plantilla té armes per fer coses. Les opcions, les tenim. Òbviament, amb tota la cautela del món i amb la màxima il·lusió. Volem jugar una hipotètica semifinal contra el Perfumerías Avenida, són els partits realment xulos», conclou Palau.