Els nouvinguts del futbol regional

Sportgest Riudellots, Riudarenes, Base Vilobí, Global Palamós, Santa Eugènia, Garriguella, Espolla i Ventalló són els clubs que competiran a Quarta Catalana amb un nou equip

L’Sportgest Riudellots va iniciar la pretemporada la setmana passada.

L’Sportgest Riudellots va iniciar la pretemporada la setmana passada.

El futbol regional gironí compta amb la benvinguda de vuit nous clubs a Quarta Catalana, sense comptar filials. Alguns, s’hi aventuren per primer cop aprofitant l’ascens de juvenils. D’altres, recuperen el futbol regional al poble. És el cas de l’Sportgest Riudellots, Riudarenes, Base Vilobí, Global Palamós, Santa Eugènia, Garriguella, Espolla i Ventalló. Estaran dividits entre els cinc grups que hi haurà a Quarta, que arrencarà el 16 de setembre.

Riudellots de la Selva tornarà a tenir un equip de futbol amateur onze anys després. El darrer cop va ser el 2012 quan exercia de filial del Girona a Segona Catalana. Els de Montilivi acabarien absorbint la plaça. Ara, l’Sportgest agafa el relleu. La intenció és competir sota el nom de Riudellots Club Esportiu, però per alentiments burocràtics enguany durà el nom d’una empresa que, juntament amb el Servei d’Esports de Riudellots, fa dos anys treballa el futbol formatiu. Fins ara, tenien un aleví. Maxi Eransus, director d’operacions del Servei d’Esports de Riudellots de la Selva, explica que han creat un equip a Quarta perquè «un grup de joves del municipi que jugaven a diferents poblacions properes tenien el desig de jugar representant la seva població». Albí Rueda n’és l’entrenador.

El CE Riudarenes 2005 és un altre club que té un punt en comú amb el Girona. En aquest cas, comparteixen població i instal·lacions amb el planter del club vermell-i-blanc. «Cada club té el seu espai i després tenim zones per compartir», explica Ivan Delgado, coordinador del club. Els de la Selva van comptar amb vuit equips de futbol base la temporada passada i ara competiran a Quarta per primer cop: «És un equip format pràcticament amb jugadors de la base del club, que volien seguir al CER. Fer el primer equip és posar la cirereta del projecte», afegeix Delgado. Xevi Martínez, exentrenador del club i que havia arribat a jugar a Tercera Divisió amb el Blanes, serà l’entrenador.

L’amateur del Base Vilobí l’integrarà juvenils que el curs passat van ser campions de Segona.

L’amateur del Base Vilobí l’integrarà juvenils que el curs passat van ser campions de Segona.

El Palamós i el Can Gibert

El Base Vilobí també s’aventura per primera vegada a tenir un amateur. El club es va crear ara fa onze anys fent una aposta pel planter i ara tindrà un equip a Quarta amb jugadors que provenen del seu juvenil, campió de Segona la temporada passada. Toni Díaz, procedent de la base de l’entitat, serà l’entrenador: «Els juvenils que pugen porten tota la vida al club i hi volen seguir creixent. Serà una plantilla molt jove, on pràcticament tots tenen 19 anys». Al municipi, l’altre club que hi ha, el FC Vilobí, continuarà a Tercera Catalana. 

Un cas similar és el del Global Palamós, fundat el 2009 i que després de treballar amb la base ara trauran el cap a Quarta. No jugaran el derbi contra el Palamós B -club amb qui es van afiliar l’any passat- perquè han estat enquadrats en grups diferents. El Santa Eugènia, de Girona, també donarà continuïtat a la seva base amb el naixement d’un conjunt amateur. Fins ara, el club tenia el Can Gibert -ara, establert a Primera Catalana- com a mirall del primer equip.

Els impulsors del retorn del Garriguella a regional sis anys després.

Els impulsors del retorn del Garriguella a regional sis anys després.

En honor a un familiar

En canvi, a l’Alt Empordà el retorn de tres clubs de Quarta no té res a veure amb la progressió de juvenils. El Garriguella, que tenia un equip de caganius, ha recuperat el futbol regional sis anys després gràcies a la insistència de joves del poble i d’exjugadors de l’entitat. Carles Suárez, que serà el porter de l’equip i també és el vicepresident, explica que «fa dos anys que el volíem recuperar, però no ho havíem pogut portar a terme per manca de jugadors. A principis d’aquest 2023 uns quants vam reactivar la idea de tornar el club el qual vam començar a jugar».  

Un dels motius que ha portat Suárez a liderar el retorn és en honor al seu oncle, Miguel Suárez, que havia estat president durant una vintena d’anys i que va morir el 2021. «M’ho he pres molt personalment, ja que d’alguna manera em sento identificat amb el que va fer el meu tiet», confessa. El club li dedica un memorial des d’aleshores i dissabte passat va ser la tercera edició amb un partit de veterans. El Garriguella, que tindrà Vicenç Bellver a la banqueta, va deixar de tenir un amateur el 2017 quan va pujar a Tercera Catalana com a campió de Quarta.

El futbol regional altempordanès també ha recuperat l’Espolla i el Ventalló. Els espollencs seran dirigits per Xavi Brugat i tornen a competir a Quarta Catalana després d’un any d’absència. Mentrestant, el poble ventalloní recupera un equip una dècada més tard: el 2013 es va retirar de les lligues territorials el Valveralla, equip del veïnat de Ventalló, i el 2010 ho havia fet el CE Ventalló. 

Subscriu-te per seguir llegint