Una fórmula que funciona

Portu és el desè jugador que torna al Girona després d’haver-hi jugat abans d’ençà que Quique Cárcel n’és el director esportiu

Portu fa un petó a l'escut després del gol al Las Palmas

Portu fa un petó a l'escut després del gol al Las Palmas / MARC MARTI FONT

Marc Brugués

Marc Brugués

L’estiu que ve farà deu anys que Quique Cárcelva aterrar a Montilivi. Venia a substituir Oriol Alsina després d’una temporada molt convulsa que va acabar amb una salvació miraculosa del Girona amb Pablo Machín a la banqueta. Després de molts anys a l’Hospitalet i seduït per fer el salt a Segona Divisió A, Cárcel acceptava la proposta de Francesc Rebled sense saber gaire bé on es posava. De fet, a les primeres setmanes de ser-hi ja va veure que el club estava ben escanyat econòmicament i que tindria una feinada de por per completar la plantilla. No només se’n va sortir sinó que va construir un equip de rècord (82 punts) que va estar a un minut i mig de pujar a Primera. A partir d’aquí, Cárcel ha anat creixent professionalment al mateix ritme que el club ho feia al futbol professional. Play-offs, ascensos, salvacions i una llarga llista d’èxits que l’han convertit en l’arquitecte del millor Girona de la història. 

Aleix Garcia va tornar al 2021 després d'haver estat a Montilivi del 2017 al 2019

Aleix Garcia va tornar al 2021 després d'haver estat a Montilivi del 2017 al 2019 / MARC MARTI FONT

Els fets avalen un Cárcel que, com tots els directors esportius ha tingut encerts i decepcions en els fitxatges i també té la seva bossa de fidels seguidors i de crítics. En aquest darrer mercat, el Girona ha signat Dovbyk (Dnipro), Torre i Èric Garcia (Barça), Solís (At. Nacional), Savinho (Troyes), Blind (Bayern) i Portu (Getafe). Precisament Portu va ser el gran protagonista de la victòria de diumenge contra el Las Palmas. El retorn de Portu va ser un moviment tant inesperat com comprensible per part d’un Cárcel que, si una cosa ha demostrat durant tots aquests anys és que no li fa res anar a buscar jugadors que han rendit al club en anteriors temporades. El retorn de Portu no és ni de bon tros el primer que es produeix a Montilivi els darrers anys. Encara més, és el desè d’ençà que Cárcel és el màxim responsable esportiu del club. 

Portu ha fet el mateix camí de tornada que van fer anteriorment homes com Borja García, Sandaza, Cifuentes, Ramalho, Timor o Maffeo, entre altres. Una política que ha funcionat a Cárcel, que no ha dubtat a l’hora de repetir-la amb Portu. Un dels retorns sonats recents abans del murcià va ser el de Borja García. El madrileny havia deixat el club el 2020 després del no ascens contra l’Elx per jugar a Primera amb l’Osca, però només una temporada després, i amb l’aval de Míchel, va tornar a Montilivi. L’estiu passat qui va refer el camí, va ser Yan Couto. Després d’un any al Braga, el City el va tornar a cedir al Girona. 

Maffeo ha estat al Girona en tres etapes diferents

Maffeo ha estat al Girona en tres etapes diferents / MARC MARTI

Ara fa dos estius, la temporada de l’ascens (2021-22), Cárcel va apostar fort per les cares conegudes. Així van tornar a l’equip Aleix Garcia, David Juncà i Jairo Izquierdo. En el cas del darrer, ho feia després d’un any de cessió al Cadis. Per la seva banda, Aleix Garcia baixava un escaló després d’haver jugat amb el Girona els dos anys de la primera etapa a Primera (2017-18) i d’haver passat pel Mouscron belga, Dinamo de Bucarest i Eibar sense gaire sort. Juncà, amb presència al primer equip del 2010 al 2015, tornava a casa d’una etapa al Celta i a l’Eibar. Abans (20-21), Bernardo Espinosa havia tornat al Girona després d’un any de cessió a l’Espanyol (2019-20).

L’operació retorn made in Cárcel va començar l’estiu del 2016 quan va decidir recuperar per a la causa Fran Sandaza, Miguel Ángel Cifuentes i Jonas Ramalho. Tots tres havien estat peces claus de l’equip que es va veure frustrat pel Lugo l’any anterior i Cárcel no va dubtar a repescar-los. Sandaza estava sense equip després d’haver rescindit amb el Tokyo FC mentre que el carriler arribava cedit pel Màlaga. Per la seva banda, Ramalho venia al Girona amb la carta de llibertat després d’haver-hi jugat cedit per l’Athletic Club en la primera etapa. Aquella mateixa temporada, al mercat d’hivern el City va repetir la cessió de Pablo Maffeo. El lateral dret ja havia jugat cedit a Montilivi la segona meitat del curs anterior (15-16) i encara ho tornaria a fer la temporada 2019-20 cedit per l’Stuttgart.

MARC MARTI

Fran Sandaza celebra un gol al Nàstic el curs 2016-17, el seu segon a Montilivi / MARC MARTI

Amb l’equip a Primera Divisió (17-18), Cárcel va acceptar la petició de Pablo Machín i va recuperació David Timor. El de Carcaixent havia estat a l’equip el curs 2013-14. A banda d’aquests retorns, durant tots aquests anys, Cárcel ha intentat repatriar d’altres jugadors amb passat al club. Noms com Pere Pons, Pol Lozano, Carlos Clerc o Pol Llonch han estat a l’òrbita blanc-i-vermella un cop havien tancat la seva primera etapa a l’entitat.