Dovbyk: Una "fava" de davanter

Els exdavanters del Girona Sandaza, Lekic, Acuña, Kiko Ratón i Jito es desfan elogis cap a l’ucraïnès, el jugador amb més incidència ofensiva de tota la Primera Divisió (onze gols i sis assistències) per davant de Bellingham (tretze i dues)

Dovbyk celebra el gol que va fer dijous al camp del Betis

Dovbyk celebra el gol que va fer dijous al camp del Betis / Europa Press

Marc Brugués

Marc Brugués

Stuani és i sempre serà Stuani. El millor jugador i alhora el màxim golejador de la història del club des que hi va aterrar l’estiu del 2017. Sense deixar en cap moment el seu idil·li amb el gol, l’uruguaià, de 37 anys, va assumir, resignat, haver de fer lloc el curs passat a Taty Castellanos i enguany a Artem Dovbyk. L’argentí, ara al Lazio, va aportar molt de treball i gols al Girona, on se’l recordarà pel pòquer al Reial Madrid (4-2) en la seva gran nit. Ara bé, parlar de l’impacte que ha generat Dovbyk no només a l’equip, sinó també a la Lliga són paraules majors. El dia del seu debut a Sant Sebastià, gairebé en la primera pilota que va tocar, va deixar clar que ell i el gol són un binomi perfecte. Des de llavors, i a manca d’un partit per acabar la primera volta, s’ha enfilat fins als onze gols. És a dir, només dos menys de tots els que va fer a la Lliga Castellanos la temporada passada. Dovbyk és ara mateix quart màxim golejador de Primera rere Jude Bellingham (13), Borja Mayoral (12) i empatat amb Antoine Griezmann (11). Ara bé, la incidència ofensiva de l’ucraïnès va molt més enllà dels gols, perquè amb les sis assistències que ha repartit, és el jugador més productiu de tota la Lliga, per davant de Bellingham (13 gols i dues assistències). 

Dovbyk celebra un gol a l'Alabès dilluns passat

Dovbyk celebra un gol a l'Alabès dilluns passat / Aniol Resclosa

Els números de Dovbyk, com els del Girona, permetran als aficionats gironins passar el Nadal més dolç de la història colíders de Primera i sentint l’admiració i, en alguns casos enveja, d’arreu de l’estat i d’Europa. Perquè, el Girona és en boca de tothom i òbviament, els jugadors que n’han vestit la samarreta al·lucinen veient-ne el rendiment. Diari de Girona s’ha posat en contacte amb cinc antics davanters centres del club perquè valorin la figura de Dovbyk i la conclusió és clara. «El Girona té un davanter de primer nivell mundial». Així ho veu, Jito Silvestre (2007-09) que té clar que Dovbyk «potser no té una trajectòria tan marcada, però ara mateix està entre els cinc millors davanters d’Europa». Fran Sandaza (2014-15 i 16-17) se’n fa creus dels números de l’ucraïnès. «És de bojos. Té més bons registres que Bellingham!», diu. El castellà, ja retirat, li veu «una projecció immensa». «Fer-ho tan bé el primer any gairebé sense adaptació és increïble. És un altre gran encert de la direcció esportiva. Està preparat mentalment i físicament per jugar en un club dels grans, per descomptat», afegeix. 

Encara en actiu, atrafegat a més no poder entre partit i partit amb el Puerto de la Cruz, de Preferent canària, i la feina, Kiko Ratón (2009-11) també al·lucina amb Dovbyk. «Quina revelació! És un tanc. És corpulent i àgil alhora, té facilitat per regirar-se i rematar i va molt bé de cap també. És a dir, reuneix moltes virtuts que els grans clubs tipus Barça o Madrid voldrien tenir en els seus davanters», explica. L’heroi de la salvació contra el Múrcia del 2010 va més enllà. «Afortunadament, el tenim al Girona i ens ajuda a continuar creient que tot és possible». Supersticiós com pocs, Kiko Ratón no vol parlar obertament de cap objectiu. «Tot es pot aconseguir. Esperem que el Girona doni una sorpresa. No diré quina, però tant de bo tots acabem contents a final de temporada». 

Mentrestant, Javi Acuña (2021-13) el qualifica de «fava» el 9 del Girona. «A més a més, és un pencaire, un jugador d’aquells que agraden de tenir a l’equip», diu mentre recorda la promoció fallida contra l’Almeria del 2013. «Si l’haguéssim tingut aquell any, hauríem pujat segur», diu somrient el paraguaià, encara en actiu al Betis Florida d’Alacant, que està convençut que el Girona «pot fer un Leicester». També hi diu la seva un altre exdavanter blanc-i-vermell, Dejan Lekic (2015-16). El serbi, ja retirat, no veu sostre a Dovbyk. «Juga bé d’esquena, té gol, és oportunista i té un gran peu esquerre. Triomfarà i demostrarà encara més del que s’ha vist fins ara», assegura un Lekic que està segur que l’ucraïnès «si continua així, els grans clubs d’Europa el vindran a buscar». Lekic veu el Girona lluitant fins al final per classificar-ser per la Champions League amb Barça i Madrid. A l’Atlètic el veu «un punt per sota del Girona».