El Girona es marca un repte inèdit

El Girona es marca l’objectiu de ser el primer equip de la història de la Lliga espanyola que aconsegueix classificar-se per a la Champions League sense haver participat abans en cap altra competició europea menor

Els jugadors del Girona celebren un gol a Montilivi

Els jugadors del Girona celebren un gol a Montilivi / Marc Martí Font

Marc Brugués

Marc Brugués

«Som tossuts» i «fer història» són dos dels lemes que el Girona ha fet seu els darrers temps. L’ascens a Primera a Tenerife després de tantes patacades i tots els reptes que l’equip va assolint d’ençà de l’arribada de Míchela la banqueta i sobretot aquesta temporada, dibuixen un context inèdit a Montilivi. El Girona és líder després de disset jornades per davant de tots els grans i al nivell dels millors de la resta de lligues europees. Amb 44 punts abans de Nadal, fa setmanes que parlar de permanència s’ha convertit en una broma i que, ara, el club s’ha marcat l’objectiu d’entrar a Europa. La Lliga és una altra història, però ara ja tampoc ningú tanca portes. L’única realitat és que a Montilivi hi ha molta fam continental i que la temporada que ve es vol jugar competició europea. El somni és fer-ho a la Champions League, però arribar a l’Europa League o la Conference també seria un èxit descomunal per a un club verge continentalment. Segurament per això, la direcció esportiva treballa de fa temps ja per mirar d’apuntalar la plantilla amb algun reforç de nivell per ampliar el fons d’armari i apujar el nivell de rotació per a Míchel. I més ara amb l’equip classificat pels vuitens de final de la Copa cosa que atapeeix encara més el calendari i augmenta l’exigència d’una plantilla segurament massa curta. 

Amb deu punts de coixí respecte a l’Athletic Club, el cinquè classificat i el primer que, en principi, no entraria a la Champions League, fa que tothom somiï amb la màxima competició continental. De fet, més que un somni, ha passat a ser un objectiu prou a l’abast per a un Girona que amb una vintena llarga més de punts d’aquí a final de temporada, el podria estacar. En aquest sentit, si els de Míchel tornen al maig a la Plaça del Vi per celebrar-ho hauran tornat a fer història. No només al club sinó també que en farien al futbol espanyol, perquè es convertirien en el primer equip de la Lliga que es classifica per la Champions League sense haver participat mai en cap altra competició europea. 

Míchel aplaudeix durant un partit a l'estadi

Míchel aplaudeix durant un partit a l'estadi / Marc Martí Font

Un salt majúscul que seria un altre repte d’un club que no es cansa de fer història. Posem-nos en situació. S’acaba la Lliga, el Girona acaba entre els quatre primers i es guanya el dret a participar a la Lliga de Campions. Els gironins entrarien al selecte grup de tretze clubs que formen Barça, Madrid, Atlètic de Madrid, Deportivo de la Corunya, València, Reial Societat, Athletic Club, Sevilla, Betis, Vila-real, Mallorca, Màlaga i Osasunaque han participat a la màxima competició. 

Què tindria de diferent el Girona respecte a tots aquests equips? Doncs que tocaria la Champions sense haver estat mai ni a l’Europa League, ni la Conference, ni cap altra de les antigues Copa de la UEFA, Copa de Fires, Recopa o Copa Intertoto. Perquè, tenint en compte que Barça, Madrid i Atlètic mengen a part, la resta de clubs espanyols tots van tastar la UEFA, la Recopa o ara l’Europa League abans de gaudir de la millor competició continental. Fins i tot el Mallorca, el Màlaga o l’Osasuna. En aquest sentit, els navarresos van classificar-se per jugar-la temporada 2006-07 però van quedar eliminats per l’Hamburg i no van arribar a la fase de grups. L’eliminació els va fer caure a l’Europa League, on van arribar fins a semifinals fins que el Sevilla els va barrar el pas a la gran final. 

Així doncs, una hipotètica classificació per a la Champions ajudaria encara més històrica la temporada del Girona.