L'Ajuntament de Girona ja ha començat a aprovar els primers projectes que ha inclòs en el Fons Estatal d'Inversió Local (conegut també com el Pla Zapatero). Es tracta del pla d'enllumenat que l'Ajuntament executa cada any per renovar l'enllumenat de diversos carrers de la ciutat, i que aquest any ha decidit aprofitar els diners del Govern estatal per finançar el canvi d'il·luminació pública de diferents carrers.

La Junta de Govern Local ha aprovat, per exemple, el projecte de renovació i millora de l'enllumenat públic exterior del carrer Sant Isidre i d'un tram dels carrers Freser, Terri, Santiago, Sant Miquel i Santa Maria. També ha aprovat el projecte de renovació de l'enllumenat exterior d'un tram del carrer Santa Eugènia, entre l'avinguda Tarradellas i la travessia Santa Eugènia. Finalment, ha aprovat el projecte de renovació i millora de l'enllumenat públic exterior d'un tram dels carrers Segres, Fluvià i Freser.

Els nous llums que es posaran són de disseny, més moderns que els actuals, són de l'estil dels que s'han posat a la ciutat en els darrers anys i provoquen menys contaminació lumínica, ja que estan enfocats directament a terra i no perden part de la seva il·luminació enfocant cap a dalt, perquè la part superior està tapada.

Aquests projectes per renovar l'enllumenat públic formen part de l'apartat d'equipaments i infraestructures de serveis bàsics en xarxes viàries, sanejament, enllumenat i telecomunicacions que té una valoració pressupostària estimada en 2.526.843 euros i que també servirà per executar (quan s'aprovin els projectes) el desviament dels serveis provisionals del pont de Pedret, un pla de telecomunicacions per cablejar amb fibra òptica la ciutat fent uns vuit quilòmetres de rases. També hi ha un pla de sanejament a la plaça Picasso, travessia Portal Nou, pujada Barrufa, ronda Pedret, Camp d'Or i plaça del Raïm.

El pavelló de Santa Eugènia

A més del Pla d'Enllumenat per al 2009 s'ha aprovat ja, també dins el Fons Estatal d'Inversió Local, el projecte d'obra per a la subsititució del paviment esportiu del pavelló poliesportiu municipal de Santa Eugènia. Els projectes però, queden supeditats a què l'Estat acabi acceptant aquests projectes que l'Ajuntament ha inclòs a la convocatòria del Pla Zapatero. Els projectes del Fons Estatal d'Inversió Local es poden aprovar per Junta de Govern, tal com va decidir el ple municpal del mes de desembre, per tal d'accelerar tant com sigui possible totes les execucions, ja que s'han d'enllestir totes les accions (89 actuacions per 16.315.840 euros).