Avui més que mai, el poble i els polítics clamen enmig de l'àgora que fa falta Formació Professional, que els joves no es formen suficientment, que fan falta aprenents instruïts i persones qualificades per accedir als llocs de treball de la indústria, del comerç, del camp i de la construcció. El cert és que fins fa ben poc les autoritats educatives d'aquest país no s'han despertat. Les indústries de casa nostra necessiten treballadors i treballadores formats, instruïts i educats. En els darrers anys, totes les reformes educatives s'han anat omplint el pap de la paraula Formació Professional. A Girona, la Formació Professional Reglada acompleix 63 anys. Poca gent ho sap. Poca gent sap quina és l'oferta formativa actual. Poca gent veu encara, dissortadament, en la formació de les diferents professions una autèntica sortida als problemes actuals del mercat i la crisi laborals.

El 30 de març de 1947 es va inaugurar al carrer Escola Pia l'Escola d'Aprenents d'Acció Catòlica creada pel bisbat amb l'ajut del governador civil, Luis Mazo Mendo. Es pot considerar com l'inici de la Formació Professional reglada a Girona. Des de llavors i fins avui, la Formació Professional ha tingut un llarg recorregut no exempt de vicissituds i èxits. Vagin per endavant unes poques dades imprescindibles: 1947, Escola d'Aprenents d'Acció Catòlica; 1952, Escola Industrial de Sant Narcís; 1965, Escola d'Hostaleria; 1974, Institut de Formació Professional PP Salesians, després, IFP Politècnic de Montilivi (1980) i Narcís Xifra (1980).

Institut Santa Eugènia

L'Institut de Santa Eugènia està ubicat al final del barri de Can Gibert del Pla a Santa Eugènia de Ter. És el resultat de la fusió, l'any 1997, del professorat de l'Extensió de Batxillerat Dalmau Carles (1991-1997) i el de la Escola de Formació Professional de Sant Narcís (1952-1997).

La FP de Sant Narcís va néixer el febrer de 1952 en un edifici del Barri de Sant Narcís amb el nom de Taller-Escuela Sindical San Narciso. Fou el centre professional pioner a les comarques gironines. Es va assortir del material i dels alumnes de l'escola d'aprenents de Sant Josep, al carrer Escola Pia. El centre es va consolidar entre 1960 i 1970 amb diverses especialitats: metall, electricitat, hostaleria i delineació. Entre 1970-1980, l'Institut visqué la transició i el traspàs a l'AISS i al Ministeri de Treball. Entre 1980 i 1990, el centre va passar al Ministerio de Educación y Ciencia i finalment a la Generalitat de Catalunya. L'any 1985, l'escola d'Hostaleria s'independitzà (físicament el 1992, a una finca davant dels Maristes) i s'instaurà la branca d'Administració i Comercial.

L'Extensió de Batxillerat Dalmau Carles es va crear al costat mateix de les instal·lacions del CEIP Dalmau Carles en aules prefabricades, com una avantguarda del que seria un futur Institut. A mesura que s'hi anaven impartint nous cursos de BUP va anar augmentant el nombre de barracons. El Nadal de 1994, les aules foren traslladades al darrera del cementiri de Santa Eugènia, en la finca que havia estat del camp de futbol i actual espai de la piscina municipal. S'hi feien BUP i COU i tot "l'institut" eren aules prefabricades a l'entorn d'un passadís central.

S'hi imparteixen ESO, Batxillerat, Cicles Formatius de Grau Mitjà (Comerç; Equips i Instal·lacions Electrotècniques; Mecanització; Muntatge i Manteniment d'Instal·lacions de Fred, Climatització i Producció de Calor; Obres de Construcció) i Cicles Formatius de Grau Superior (Desenvolupament i Aplicació de Projectes de Construcció; Gestió Comercial i Màrqueting; Instal·lacions Electrotècniques; Prevenció de Riscos Laborals; Realització i Plans d'Obra).

Institut Escola d'Hostaleria i Turisme

L'Escola d'Hostaleria de Girona es va inaugurar l'octubre de 1965. En aquell temps només hi havia dues Escoles d'Hostaleria a tot Espanya: la de Madrid i la de Granada. Fins al 1980 va ser l'únic centre públic d'hostaleria de Catalunya. L'any 1983 va passar a dependre del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. L'any 1992 va deixar la seu del barri de Sant Narcís (compartint edifici amb l'IFP Escola Industrial de Sant Narcís) per traslladar-se al barri Güell-Devesa. Des d'aleshores, el centre funciona com un centre de formació específica d'Hostaleria i Turisme.

Actualment s'hi imparteixen els estudis professionals següents. De grau superior: Gestió d'allotjaments Turístics; Guia, Informació i Assistència Turístiques; Agències de Viatges i Gestió d'Esdeveniments; Animació Turística; Restauració. De grau mitjà: Serveis de Restauració; Cuina i Gastronomia; Forneria, Rebosteria i Confiteria. Formació no reglada: Sommeliers, amb la UdG.

Institut Montilivi

Als anys 70, el Ministerio d'Educación va elaborar un pla pilot per posar en funcionament diversos centres de Formació Professional a la província de Girona. A Girona ciutat, entre altres propostes, es va tenir l'oferiment dels PP Salesians de la part antiga del seu edifici del Pont Major, inclosos els patis. L'ajuntament va llogar l'edifici. El dia 9 d'octubre de 1974 van començar a funcionar sis centres: l'institut de FP de Girona i les seccions de Figueres, Olot, Blanes, Palafrugell i Banyoles. Aquest va ser l'origen remot de l'Institut de Montilivi que es va estrenar, a Montilivi, l'octubre de l'any 1980.

Al centre s'hi ofereixen actualment: estudis d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius. Els Cicles Formatius de Grau Mitjà oferts són: Gestió Administrativa; Electromecànica de Vehicles; Carrosseria; Instal·lacions de Telecomunicacions; Laboratori Químic. Els Cicles Formatius de Grau Superior són: Desenvolupament d'Aplicacions Informàtiques; Administració Sistemes Informàtics en Xarxa; Automoció; Administració i Finances; Secretariat; Educació Infantil; Integració Social; Laboratori d'Anàlisi i Control de Qualitat; Desenvolupament de Productes Electrònics.

Institut Narcís Xifra i Masmitjà

L'Institut d'Educació Secundària Narcís Xifra i Masmitjà, està situat als afores de la ciutat de Girona, entre els barris de Pont Major i Pedret, al marge dret del riu Ter. És un centre de titularitat pública, depenent del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya amb prop de 30 anys de funcionament. L'any 1980 el Ministeri d'Educació va comprar tots els edificis del complex salesià. Fins el curs 1996-97 impartia només ensenyaments de Formació Professional. Amb la LOGSE va incorporar l'ESO i el Batxillerat.

El centre acull actualment ESO, Batxillerat, cicles formatius de grau mitjà (Instal·lacions Elèctriques i Automàtiques; Estètica i Perruqueria; Manteniment i Serveis a la Producció; Sanitat i Farmàcia) i cicles formatius de grau superior (Electricitat i Electrònica; Imatge Personal i Estètica; Sanitat i Laboratori).

Així mateix el centre complementa la seva oferta docent amb programes F.I.A.P., com el Programa de Transició al Treball (PTT): auxiliar de comerç, i cuina; i els programes de qualificació professional inicial(P.Q.P.I.) jardineria i manteniment.

Hi ha d'altres centres de Formació Professional a Girona d'àmbit semipúblic i privat com l'Institut Gaudí de la Construcció o les Escoles Taller de Formació Professional d'Aprenents.