El PSC ha acordat amb CiU "facilitar" l'aprovació del cartipàs municipal a l'Ajuntament de Girona, tot i que no ha precisat si ho farà amb el vot a favor o amb l'abstenció. Entre els aspectes recollits al pacte, figura el compromís de l'equip de govern de tirar endavant un Pla d'Ocupació Juvenil o designar per decret com a Cap de l'Oposició la seva portaveu, Pia Bosch, entre d'altres punts. Els socialistes ho han donat a conèixer a través d'un comunicat, unes hores després que es fes oficial el pacte entre el partit que encapçala Carles Puigdemont i el PP, segons el qual CiU, que governa amb minoria amb deu regidors, s'assegura els tres vots necessaris per tirar endavant el nou cartipàs.

Amb el compromís de "facilitar la governabilitat de la ciutat", segons informa en un comunicat, el PSC ha donat a conèixer aquest dimarts l'acord amb CiU per facilitar l'aprovació del cartipàs municipal que es votarà en el ple d'aquest vespre. El document que han rubricat inclou aspectes com ara el compromís de l'alcalde i l'equip de govern de tirar endavant un Pla d'Ocupació Juvenil, de posicionar-se "clarament a favor" de la construcció del nou Hospital Josep Trueta o la construcció de la comissaria al barri de Santa Eugènia.

En l'últim punt es diu que es designarà per decret el portaveu del principal grup de l'oposició com a Cap de l'Oposició, un càrrec que assumirà la seva portaveu, Pia Bosch, sense que això suposi una retribució econòmica addicional a la resta de portaveus que no formen part de l'equip de govern.

Fins al moment de la votació, no se sabrà si el PSC, que té set regidors, votarà a favor o s'abstindrà.

CiU aprovarà el cartipàs municipal de Girona en el ple que se celebrarà aquest dimarts amb els tres vots del PP i els set vots del PSC, després que les formacions han segellat aquest matí un acord marc que ho farà possible. Carles Puigdemont governa en minoria amb un total de deu regidors i necessitava almenys tres vots més per poder tirar endavant el cartipàs. La portaveu del PP, Concepció Veray, ha assenyalat que es tracta d'un "marc de referència programàtic" que al llarg dels quatre anys de govern s'haurà d'anar "parlant i negociant" i que en cap cas es pot veure com un "xec en blanc". Entre els àmbits prioritaris figura la creació d'ocupació i la crisi econòmica.

L'acord que CiU ha signat amb el PP estableix com a "primera i màxima prioritat" treballar en la lluita contra la crisi i la creació d'ocupació, per tal de simplificar i reduir la burocràcia de l'administració o "millorar" la fiscalitat per a empreses i ciutadans. En l'àmbit de les infraestructures s'inclou el compromís de "ser exigents" amb l'Estat i el Govern per tenir un full de ruta i calendari "clars" pel que fa a les infraestructures "més importants" de la ciutat mentre que en matèria de seguretat es parla de treballar per augmentar la plantilla de la policia local per acostar-se al màxim a la ràtio de 2 agents per cada 1.000 habitants o exigir a la Generalitat que es mantingui la comissaria de Mossos d'Esquadra del centre i que se n'obri una altra al barri de Santa Eugènia, entre d'altres aspectes.

La resta d'àmbits del pacte són la mobilitat i el medi ambient, el benestar, la transparència, la participació i l'austeritat, i la política institucional.

Un govern en minoria

En un comunicat conjunt, es diu que aquest acord demostra la voluntat del PP de ser una "oposició responsable i oberta al diàleg" alhora que es reconeix que els programes electorals de les dues formacions tenen "amplis punts de coincidència". Tot i això, no suposa cap canvi pel que fa al govern en minoria, si bé el PP continua interessat en entrar al govern. "L'acord de govern per passar a tenir 13 regidors està sobre la taula però a dia d'avui aquest és un tema que Carles Puigdemont ha dit que no el vol", assenyala Veray, que insisteix que CiU es troba en una situació "dèbil i inestable" en tenir només 10 regidors.

La CUP acusa Puigdemont de "girar a la dreta"

El primer grup en pronunciar-se sobre el pacte ha estat la CUP, que ho ha valorat com a una "mala notícia" per a la ciutat, en considerar que "dóna ales als plantejaments espanyolistes i xenòfobs" del PP. El seu portaveu Jordi Navarro es refereix al pacte com a un acte d'"irresponsabilitat" per part de l'alcalde i diu que "ha fet un viratge a la dreta que costarà car a la ciutat". Per això, el grup afirma que serà " bel·ligerant" pel que fa a la defensa dels drets socials i nacionals dels gironins. La formació ha entrat per primer cop a l'ajuntament amb tres regidors i ja té decidit que en el ple d'aquest dimarts votarà en contra a gairebé tots els punts.

Carles Puigdemont va manifestar que estenia la mà a totes les formacions per aprovar el cartipàs i que confiava fer-ho amb el suport de més d'un grup. El PSC, amb set regidors, ja va apuntar l'abstenció com a una possible opció, tot i que encara no tenia clar el seu posicionament. Una situació que ICV, amb dos regidors, també compartia i que tampoc ha aclarit aquests últims dies.