"Si marxeu de vacances, sigueu curosos amb les xarxes socials i no digueu "Marxo quinze dies a Hwaii". I deixeu pistes per fer veure que sou a casa". Aquest va ser un dels consells la policia va donar ahir al vespre al més d'un centenar de veïns de tot Girona que va assistir a una conferència sobre seguretat en els habitatges. La xerrada, organitzada per l'Associació de Veïns de Palau-sacosta, es va fer a l'Auditori de la Mercè i va servir perquè un agent dels mossos, Jordi Bartomeu, i una de la policia municipal, Neus Sagrera, assenyalessin alguns hàbits que s'haurien d'evitar.

Els policies van dir i reiterar que les portes s'han de tancar amb clau i que mai s'han de deixar al pany, ni de dins ni de fora. Ni en un gerro o sota l'estora. Poden ser robades o un obstacle per entrar en cas d'emergència. Pel que fa a les cases, van explicar que les alarmes han d'estar visibles (perquè quedi clar a quina casa estan sonant) i poc accesibles (perquè no es puguin desconnectar amb anterioritat). També van indicar que el perímetre ha d'estar il·luminat i s'han d'evitar els murs exteriors opacs que dificulten la visió de dins cap a fora i de fora cap a dins. Les portes i finestres han de tenir reixes i els magatzems s'han de deixar sempre ben tancats, encara que estiguin dins la finca particular. Les claus mai s'han de deixar dins el cotxe i les eines mai han de quedar a l'abast perquè poden servir per foradar panys o portes.

Pel que fa a comunitat de veïns, es va posar èmfasi a tancar bé les finestres si hi ha bastides per obres a les façanes o no obrir aquelles persones que toquin el timbre i no es coneguin, encara que diguin que volen anar a un altre pis de l'edifici. Ni missatgers quan no s'han demanat paquets ni a teòrics amics de veïns.

Pel que fa a les absències als habitatges per anar de vacances, es va recordar que no s'ha de fer molt evident a les xarxes socials i que s'han de deixar pistes per fer creure als possibles lladres que en realitat hi ha gent a dins de les cases. Per exemple, estendre roba, o utilitzar dispositius que fan que s'encengui automàticament la llum. En cas que hi hagi una estorna a fora de la porta, s'ha de recordar que si hi ha una persona que neteja la comunitat, normalment la deixarà mal col·locada, fet que pot inidicar que els amos no hi són. Per això es va aconsellar o treure-la o fer que algú la vagi posant al seu lloc periòdicament.

En referència als objectes de valor, es va esmentar que s'haurien de guardar sempre si es disposa d'una caixa de seguretat. En el cas de les joies, es bo marcar-les perquè si es roben i es recuperen, fàcilment poden ser reconegudes i retornades.

Posteriorment es va fer un col·loqui, en el qual no es va deixar que els mitjans de comunicació hi fossin presents.