El Príncep Felip ha inaugurat avui a Girona el I Congrés Biennal sobre Seguretat Jurídica i Democràcia a Llatinoamèrica, i ha recordat que aquest concepte neix "d'una voluntat d'estabilitat i de respecte a les regles del joc".

El príncep Felip, que ha estat acompanyat pel ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, i de la presidenta de la Cort Suprema de Colòmbia, Ruth Marina Díaz Rueda, s'ha referit com a destinataris d'aquesta seguretat jurídica els ciutadans de cada Estat, "els inversors, les empreses multinacionals, els organismes multilaterals i la comunitat internacional en el seu conjunt".

El Príncep d'Astúries i Girona ha subratllat que són aquests agents els qui avaluen "minuciosament la seguretat jurídica establint en conseqüència el grau de confiança que els ofereix cada país".

"No es tracta únicament d'oferir el marc legal que permeti que una empresa s'instal·li en un país, sinó de contribuir a garantir una cosa fonamental: que el ciutadà, en la qualitat de treballador, o en qualsevol altra, pugui fer efectius els seus drets", ha afegit el Príncep Felip.

El Príncep Felip ha indicat que, en conseqüència, "la seguretat jurídica promou el creixement econòmic a l'hora que és necessària perquè aquest pugui progressar en un marc socialment just".

Ha elogiat la iniciativa del Consell General del Poder Judicial i de la Cátedra de Cultura Jurídica de la Universitat de Girona de convocar aquest I Congrés Biennal sobre Seguretat Jurídica i Democràcia a Llatinoamèrica, que, ha dit, "pretén fer, finalment, una bona i honesta contribució al desenvolupament i l'estabilitat de les societats iberoamericanes".

El Príncep Felip ha assenyalat que aquesta cita servirà de "treball preparatori de la pròxima XVII Cimera Judicial Iberoamericana", que se celebrarà a Santiago de Xile a l'abril de 2014.

El Congrés de Girona és per al Príncep Felip una plataforma des de la que "avançar realment en la millora del benestar" dels ciutadans, "prestant una especial atenció a l'enfortiment institucional i al binomi seguretat jurídica-democràcia".

Felip ha destacat el "creixement econòmic notable" que experimenten actualment "gran part dels països iberoamericans" i ha precisat que, "en aquest context, la seguretat jurídica és un component clau per garantir la sostenibilitat d'aquest coneixement".

El Congrés Biennal de Seguretat Jurídica i Democràcia a Iberoamèrica s'allargarà fins dimecres que ve amb presència de destacades autoritats com l'expresident del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.