L'Ajutament de Girona ha iniciat els tràmits per tal de multar tres entitats bancàries que no han volgut dir quants pisos buits tenen a la ciutat de Girona. Segons va informar ahir el consistori, s'iniciarà un procediment d'expedient coercitiu a Cajastur, Banco Popular i Bankinter. Des de fa mesos, l'Ajuntament ha demanat per activa i per passiva a les catorze entitats que operaren a la ciutat una llista amb els habitatges que tenen desocupats a Girona. Inicialment només tres bancs van col·laborar: La Caixa, Catalunya Caixa i Banc Santander. Finalment, després de diferents requeriments han estat onze els bancs que han donant les dades. Els serveis jurídics municipals hauran de definir quina és la quantitat d'aquesta primera sanció.

A més a més, el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, va posar de manifest que amb les entitats bancàries que han col·laborat han arribat ja a un acord que ha servit perquè 36 pisos passin a formar part de la borsa municipal de pisos de lloguer social a un preu d'entre 100 i 200 euros. Ara mateix, quatre ja tenen llogaters. Els altres s'estan posant a punt, amb treballs de paletes i s'està mirant s'hi algun dels pisos acumula deutes d'anteriros propietaris i com es fa per eixugar aquesta xifra amb les empreses afectades. Alguns dels pisos cedits estan malmesos perquè o els anterirors propietaris els van deixar en mal estat, o s'havien degradat pel pas dels temps o hi havien entrat okupes.

Pel que fa a les negociacions amb la Sareb, Berloso va explicar que la Generalitat i el denominat "banc dolent" continuen elaborant per a la sessió de pisos a la borsa de lloguer social tant de Girona com de Salt i que espera que en el cas gironí, puguin ser una trentena d'habitatges.

Segons l'estudi de l'Ajuntament el febrer de 2014, s'han detectat 590 pisos legalment buits (que han estat permanentment desocupats durant dos anys seguits). D'aquests 590, un 61% (360) són d'empreses (bancs, immobiliàries, constructores i promotores) i un 39% (230) de persones físiques.

Morositat i desnonaments

El regidor de Serveis Socials va exposar la relació amb els bancs durant la presentació de la memòria de l'any 2013 de la seva regidoria. Respecte als pisos, va afegir que hn assumir uns 100.000 euros de morositat en pisos de lloguer municipals. Durant el 2013, el servei de mediació i suport a les persones amb problemes de processos de desnonaments ha atès 406 casos i s'han instruït 124 expedients.

Aliments i ajuts d'emergència

Respecte a la memòria, també va assenyalar diferents mesures de prevenció i d'atenció assistencial per paliar els efectes de la crisi econòmica. El representant municipal va indicar diferents xifres per posar de manifest diferents accions de suport a les persones amb diferents problenàtiques. Per exemple, des del Centre de Distribució d'Aliments, al llarg de l'any 2013 es van ajudar 2.008 famílies (1.280 tenien fills menors d'edat) que representen 6.106 persones, unes 700 més que l'any anterior.

A més a més, es van atorgar 330 beques menjador, a banda de les 712 que ha atorgat el Consell Comarcal, i es va posar en funcionament un menjador social per la gent gran de Santa Eugènia, amb capacitat per a 40 comensals.

Pel que fa a ajuts d'emergència (donacions econòmiques directes per pagar un mes de lloguer, una factura de llum, gas, electricitat o medicines, entre altres) s'hi van destinar 445.160 euros per donar suport a 1.595 persones. Aquesta quantitat econòmica representa un increment del 59% respecte del 2012.