Ha mort Joan Ribas i Feixas (Girona, 1937). Empresari, activista cultural, mecenes, propietari de la Sala La Planeta de Girona, i ànima d'Els Pastorets de Girona. La seva gran passió va ser el teatre, però també ha tingut un paper actiu en mitjans de comunicació locals com Vida Catòlica, Ràdio Girona (en va ser locutor i guionista), Presència i El Punt Avui.

Nascut a la Rambla de la Llibertat de Girona, va fer cursos de peritatge mercantil, professorat i economia. Vinculat professionalment a l'assessoria d'empreses, va treballar força anys per a Joan Paredes, fins que el 1975 va fundar la seva pròpia assessoria amb Josep Álvarez com a soci. La família informa que l’horari de vetlla al Tanatori de Girona serà aquest dilluns de les 11 del matí a les 8 del vespre, i que la missa exequial se celebrarà dimarts a les 12 del migdia a l’església parroquial de Santa Susanna del Mercadal.

Els que el coneixien bé com Pere Garcia, amb qui l’unien més de quaranta anys de relació en el món del teatre, o Guillem Terribas, de la Llibreria 22, coincideixen a descriure’l com a una persona de molt caràcter, exigent i que no s’estava d’esbroncar algú si li semblava que feia alguna cosa malament. «Li dèiem ‘el geni’», explica Terribas. «Tant perquè era genial al teatre, com per aquest geni que tenia». Alhora, expliquen que tenia una part sensible.

Ribas va ser un apassionat del teatre des de nen, i va acabar essent el principal impulsor de Proscenium al costat de Xicu i Joaquim Masó. Van començar fent espectacles a l'aire lliure al Barri Vell de Girona, que després portarien a altres poblacions, i també van actuar teatres de tot Catalunya.

El gran pas de Proscenium i Ribas va ser l'adquisició les antigues cotxeres de la Sarfa al Passeig Canalejas, que es van acabar convertint en la Sala la Planeta. A banda d'oferir una programació teatral estable, la sala ha esdevingut una plataforma per a les arts escèniques de petit i mitjà format, per als joves creadors, i molt especialment per als creadors escènics de l’àmbit gironí. L'any 2020, l'Associació de Teatre de Catalunya va premiar-la com la millor sala teatral del país per la "coherència i rellevància de la seva trajectòria".

Apassionat de Girona, en els darrers temps lamentava la pèrdua de protagonisme i de tremp de la ciutat. En una entrevista a Revista de Girona l'any 2019, alertava que "Girona s'està quedant petita, provinciana, faltada d'idees i projectes".

Guillem Terribas explica que es van veure aquesta darrera setmana de vida de Ribas i que el gironí li va explicar la satisfacció de li donava que la seva filla i el seu marit, Anna Carina Ribas i Pere Puig, comparteixin la seva passió pel teatre i estiguin al capdevant de la Planeta per continuar el seu projecte. Un projecte que l’any 2020, l’Associació de Teatre de Catalunya va premiar com la millor sala teatral del país per la «coherència i rellevància de la seva trajectòria».

Com aquest, darrerament, se li van atorgar diversos premis per homenatjar la seva trajectòria d’empenta per afavorir la ciutat. «Feia temps que se’ls mereixia. Crec que se li havien d’haver donat abans i no ara que ja estava malalt», comparteix Pere Garcia. L’últim va ser el premi Joan Saqués i Rocal, que li va lliurar divendres la Fundació Valvi . El 2005 el grup Procenium va ser l’encarregat del pregó de Fires. «Vaig entendre que aquell acte era un reconeixement cap a ell», diu Garcia. L'any 2019 també va ser reconegut amb el Premi Periodisme Manuel Bonmatí.

Joan Ribas durant el pregó de les Fires de Girona de 2005 Marc Martí

Diverses personalitats i entitats de Girona han volgut homenatjar la figura de Joan Ribas a les xarxes, entre ells l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; l'exconsellera de Cultura Mariàngela Vilallonga o la Llibreria 22, de la que va ser soci fundador.