L'Audiència de Girona ha deixat en llibertat sota fiança de 15.000 euros l'auxiliar d'infermeria empresonada des del desembre del 2020 per l'assassinat de la supervisora del servei de diàlisi de la Clínica Girona durant un robatori el 25 de setembre d'aquell any. Fa set mesos, l'Audiència va desestimar el recurs de la defensa i va confirmar la presó preventiva perquè considerava que, tot i que la investigada no va ser al domicili de la víctima, existien "indicis" que va formar part del pla. El seu advocat, Sergio Noguero, ha avançat que ara el tribunal conclou que la instrucció, que està arribant al final, no ha acreditat suficientment que la processada pogués preveure que els assaltants acabarien matant la víctima.

La secció tercera de l'Audiència de Girona ha estimat parcialment el recurs interposat per Noguero i acorda que la companya de feina de la víctima que la investigació situat com el cervell del robatori que va acabar amb la mort de la infermera surti de la presó abonant una fiança de 15.000 euros. El tribunal acorda retirar-li el passaport i compareixences quinzenals per neutralitzar el risc de fugida.

La interlocutòria, de la que ha estat ponent el magistrat Juan Mora Lucas, es remet a la resolució dictada per la mateixa Audiència el desembre del 2021, quan la sala va mantenir la situació de presó sense fiança per a la processada. Aleshores, el tribunal apuntava que "els indicis de la comissió d'un delicte d'assassinat per part de la investigada, tot i que existents, tenen menor contundència que els indicis de la seva participació en el robatori".

Aleshores, però, l'Audiència va considerar que aquells indicis eren "suficients" per denegar la llibertat o la imposició d'una fiança. "Transcorreguts aquests set mesos des del dictat de la interlocutòria, la instrucció de la causa i les noves diligències practicades no han consolidat, i molt menys reforçat, els indicis relacionats amb el delicte d'assassinat", apunta el tribunal que afegeix, a més, que aquesta incriminació "s'ha anat difuminant". "Si la sala hagués de fer un pronòstic a dia d'avui sobre una hipotètica condemna, el seu pronòstic seria bastant dubtós", argumenta la secció tercera que, tot i això, també remarca que encara falten algunes diligències per practicar en fase d'instrucció.

Després de descartar mantenir la situació de presó preventiva pel delicte d'assassinat, la interlocutòria se centra en valorar si ho fa en el cas de l'altre delicte que li atribueixen: el robatori amb violència. Aquí, el tribunal sosté que els indicis que confirmarien la seva participació en la planificació i execució de l'assalt "existeixen i són suficients", com ara el whatsapp que ella mateixa va enviar a la víctima dient-li que tenia un client interessat en anar a la seva consulta de podologia. L'home va acabar concertant l'última hora de visita del dia 25 de setembre del 2020 a nom de 'Carles Riera', un nom fals.

La investigació de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos a Girona apunta que va ser d'aquesta manera que els dos autors materials van aconseguir accedir a casa de la víctima mentre l'altre empresonat pels fets (que és el marit de l'auxiliar d'infermeria) els esperava a l'exterior.

L'objectiu, segons la investigació, era cometre un robatori però els assaltants van matar la víctima i van fugir deixant-la lligada. Les companyes de feina la van localitzar l'endemà després d'anar al domicili alertades perquè no havia anat a treballar. "La sala entén que hi ha indicis suficients en aquest moment processal de l'autoria de la investigada en el robatori amb violència", conclou l'Audiència.

El fet que el tribunal tingui "dubtes seriosos" sobre la possibilitat de prosperar de la imputació d'assassinat fa que hi hagi una "disminució important" de l'eventual condemna a la qual es podria enfrontar passant de 25 a 5 anys de presó. Per això, i per l'arrelament que té al país, l'Audiència acorda la fiança de 15.000 euros per eludir la presó.