Treballadors de l'hospital Santa Caterina i Salut Mental denuncien que l'empresa s'oposa a negociar

Inicien el primer dels cinc dies consecutius de la vaga. L'IAS al·lega que l'aplicació del conveni és obligatòria i que les millores han de ser "dins la legalitat vigent"

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Treballadors de l'hospital Santa Caterina de Salt, del sociosanitari i de la xarxa de salut mental han començat aquest dilluns una vaga amb aturades parcials de nou a onze del matí i de quatre a sis de la tarda per denunciar que la gerència actua amb "opacitat" i s'oposa a negociar per acabar amb la "doble escala salarial" dins l'empresa.

Tal com va avançar aquest diari, els treballadors han dit prou després de les desavinences amb l’empresa de les darreres setmanes. Tot i que prèviament, els comitès d'empresa ja havien exposat quines eren les problemàtiques, aquest matí les han fet extensives en la lectura d'un manifest, a càrrec de la presidenta del comitè d'empresa del Santa Caterina, Xènia Rosales.

Entre altres aspectes, lamenten que "des de la crisi de 2008, els treballadors d'aquesta empresa i en general de la sanitat pública, hem perdut prop del 25% de poder adquisitiu", situació que s'ha vist agreujada amb el conflicte de disparitat de sous entre alguns treballadors, concretament en el complement de l’antiguitat. Els sindicats SATSE, Metges de Catalunya, CCOO i la UGT van interposar una demanda el novembre passat per doble escala salarial, ja que alguns treballadors cobraven unes antiguitats regides per un conveni antic.

Com a conseqüència, l’IAS va demanar anul·lar aquests pactes antics i, d’aquesta manera, van aplicar l’absorció i compensació als treballadors que cobraven les antiguitats, per tal que s’adeqüin al mateix conveni que tenen tots els treballadors.

Per altra banda, en el manifest també han acusat l'empresa de manca de transparència perquè no disposen de "cap acta" de les reunions ni detalls dels pressupostos. A part, critiquen que l'oferta que ha fet l'empresa no és suficient. "Es basen en la concessió de dos dies addicionals de vacances, únicament després de 25 anys de servei a l'empresa i només per gaudir-la una sola vegada".

A part de la vaga parcial d'aquesta setmana i una manifestació prevista dijous que ve fins a la seu de la Generalitat de Girona, han iniciat una caixa de resistència que "ens permeti sostenir en el temps aquesta vaga". Paral·lelament, tal com ja va avançar aquest diari, han tramitat una segona demanda per conflicte col·lectiu.

Voluntat negociadora de l'IAS

Com a resposta a la mobilització, l'empresa destaca la disposició a la negociació de millores que puguin beneficiar tot el personal, sempre i quan se situïn dins la legalitat vigent i la viabilitat de l’empresa. L’IAS confia arribar a un acord en el marc de les possibilitats i limitacions legals de les empreses públiques. Recorda que ja s'han aplicat els augments salarials en el marc del tercer conveni de la xarxa concertada i afegeix que les dues parts, l’empresa i els agents socials, van acordar sol·licitar al jutjat la suspensió temporal de les demandes per obrir un període de negociació que permetés resoldre el conflicte iniciat pels comitès d’empresa. No obstant això, actualment la demanda de conflicte col·lectiu té una nova data judicial marcada.