La Policia Municipal de Girona critica que el model està "en fallida" i que la solució no és només augmentar plantilla

Reclamen als alcaldables que situïn la seguretat "com una prioritat" i alerten que s'estan cobrint actes "sota mínims"

La concentració d'agents de la Policia Municipal aquest dimecres davant la comissaria de Bacià

La concentració d'agents de la Policia Municipal aquest dimecres davant la comissaria de Bacià / ACN

ACN

 La Policia Municipal de Girona critica que el seu model està "en fallida" i que la solució no passa tan sols per augmentar plantilla. Els agents, immersos des de fa mesos en un conflicte laboral, alerten que s'estan cobrint actes "sota mínims" i que això repercuteix no tan sols en la seguretat de la ciutadania, sinó també en la dels mateixos policies. Asseguren que la majoria d'efectius estan a punt d'arribar al topall de mobilitzacions que marca el conveni -quatre d'anuals- i que, si no s'arriba a un acord, als propers mesos la situació s'agreujarà. Per això, reclamen als alcaldables situar la seguretat "com una prioritat" perquè la ciutat no quedi "desprotegida". Sobretot, quan hi ha actes que reclamen augmentar les patrulles al carrer.

La Policia Municipal de Girona s'ha concentrat aquest matí davant la comissaria de Bacià per fer evident el seu malestar. Ja han fet acte de presència en diversos mítings, coincidint amb la campanya del 28-M, però avui han reclamat als alcaldables que situïn la seguretat "al centre de les prioritats" i que el nou ajuntament sorgit de les municipals s'impliqui per trobar solucions al conflicte que s'arrossega des de l'estiu passat.

Des de llavors, els policies no fan més hores extra. I tot i que es va arribar a un preacord per resoldre la situació, la mesa general de l'Ajuntament de Girona -on hi ha representats tots els sindicats- no va avalar el pacte. Els policies asseguren que la situació actual és "vergonyosa", perquè s'estan cobrint massa actes sense els efectius necessaris, i ja alerten que si no es troba una solució, el problema s'agreujarà.

El portaveu del sindicat SIP-FEPOL, Toni Castejón, critica que el model actual està "en fallida", perquè el conveni fa massa anys que no s'adapta. "Molts candidats parlen d'ampliar plantilla, però amb això no n'hi ha prou", afirma. "Fins que un policia comença a trepitjar carrer poden passar fins a quatre anys, perquè cal convocar un procés selectiu i després formar-los; i ens calen solucions immediates", subratlla Castejón.

Més enllà de reclamar que s'ampliï la plantilla -el sindicat reclama 40 agents- els policies critiquen que el conveni actual, que data del 2010, no s'ha dimensionat per donar cobertura a tots els actes amb certa dimensió que es fan a Girona durant l'any. "Fa una dècada en teníem entre 20 i 25, però ara ja en són un centenar", critica el delegat sindical Ivan Coca. El conveni permet que, apart del servei ordinari, cada policia es pugui mobilitzar quatre vegades cada any.

Amb el conflicte que s'arrossega des de fa mesos, però, el sindicat alerta que la majoria ja estan a punt d'arribar a aquest màxim (perquè de mitjana, ja se'ls ha activat tres vegades). I que si la situació no es desencalla, a partir de l'estiu tota la bossa de mobilitzacions quedarà a zero. "El sistema actual no permet cobrir tot allò que passa a la ciutat, però tampoc retribueix la realitat; perquè en cap cas se'ns paga la disponibilitat per activar-nos", critica Coca.

"Desprotegir la ciutat"

Els policies critiquen que, actualment, a l'hora de cobrir esdeveniments que necessitin reforços policials -com ara els partits de futbol- allò que es fa és agafar els efectius del servei ordinari. I això, de retruc, significa "desprotegir la ciutat" i deixar-la amb menys patrulles.

"Per posar un exemple, per a qualsevol partit de futbol calen disset efectius extra; avui dia, se n'estan mobilitzant tan sols quatre o cinc, i la resta s'agafen de les patrulles que haurien de recórrer la ciutat", critica Ivan Coca. El delegat sindical, a més, subratlla que durant el Temps de Flors també es va anar curt d'efectius. "El sistema actual és prehistòric, cal canviar-lo i no veiem que els polítics ho posin com a prioritat", reitera.

Ivan Coca també diu que, a més d'afectar la seguretat de la ciutadania, no tenir prou efectius al carrer també acaba repercutint damunt els mateixos agents. Posa com a exemple que, ara fa pocs dies, una patrulla va quedar-se tancada dins un bloc del Sector Est, i que al carrer "hi havia una immensitat de gent que no els deixava sortir". "Vam tenir sort de poder demanar suport als Mossos d'Esquadra i que hi anés una furgona d'antidisturbis", explica.

Per això, la Policia Municipal reclama als alcaldables que s'impliquin, i que el nou alcalde o alcaldessa de la ciutat situï com a prioritat solucionar el conflicte laboral i actualitzar el model de seguretat. "Actualment, els qui ho estem reivindicant i els hem sumat a la protesta ja som el 95% de la plantilla", conclou Coca.