Els treballadors del Santa Caterina continuaran la vaga per la manca d’acord

Personal de l’hospital i Salut Mental s'han reunit amb l’empresa sense èxit i iniciaran una vaga indefinida algunes hores de cada dimarts

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Les negociacions entre els treballadors de l’hospital Santa Caterina i la Xarxa de Salut Mental amb l’empresa segueixen sense arribar a bon port. Aquest matí el comitè de vaga s'ha reunit amb la direcció de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i no han arribat a cap acord. D’aquesta manera, tal com estava previst, els treballadors van decidir seguir amb les mobilitzacions i aturades previstes. 

Des de dilluns estan en vaga parcial amb aturades de nou a onze del matí i de quatre a sis de la tarda per denunciar que la gerència actua amb «opacitat» i s’oposa a negociar per acabar amb la «doble escala salarial» dins l’empresa. A més, a partir de la setmana que ve, cada dimarts faran aturades en aquestes franges horàries

De forma paral·lela, emprendran altres mobilitzacions com la d’avui a la tarda, quan han fey una marxa a peu des de l’hospital Santa Caterina de Salt fins a la seu de la Generalitat de Girona en senyal de protesta. 

«IAS escolta, farem una revolta», «el sou del gerent pel nostre 5%» i «atureu les retallades o vaga,vaga, vaga» han sigut algunes de les consignes que han cridat els manifestants, que han demanat al Departament de Salut i al Govern que intervingui en el conflicte i compleixi els acords del Parlament relacionats amb l’equiparació i millora de les condicions laborals dels treballadors de la sanitat pública.

Un cop davant la seu de la Generalitat, han llegit un manifest en el qual recalquen que l’empresa «va en direcció totalment contrària a l’equiparació i està aplicant mesures repressives i vulnerant drets als treballadors». Tambéhan explicat que en la primera reunió de negociació entre el comitè de vaga i l'empresa, no han arribat a cap acord i han deixat clares les premises per a suspendre la vaga, que són la retirada de la mesura d'absorció i compensació de l'antiguitat als treballadors més antics i una proposta escrita per compensar als treballadors que no meriten l'antiguitat segons pactes d'empresa.

La retirada de l’absorció de l’antiguitat i mesures de compensació són els requisits per a suspendre la vaga

L’origen del conflicte es deu a la disparitat de sous entre alguns treballadors, concretament en el complement de l’antiguitat. Els sindicats SATSE, Metges de Catalunya, CCOO i la UGT van interposar una demanda el novembre passat per doble escala salarial, ja que alguns treballadors cobraven unes antiguitats regides per un conveni antic.

Com a conseqüència, l’IAS ha demanat anul·lar aquests pactes antics i han aplicat l’absorció i compensació als treballadors que cobraven les antiguitats, per tal que s’adeqüin al mateix conveni que tenen tots els treballadors. Com a conseqüència, hi ha una altra demanda en curs per conflicte col·lectiu.

L’IAS es manté en la negociació dins la legalitat

 L’IAS manté la seva actitud negociadora, sempre dins les possibilitats i limitacions legals de les empreses públiques, amb propostes que beneficiïn a tot el personal. Fonts de l’IAS insisteixen que és una empresa pública adscrita al Servei Català de la Salut, i com a tal, li correspon i té l’obligació legal d’aplicar el III Conveni SISCAT. L’IAS recorda que fruit de l’aplicació del conveni incrementarà aquest any la massa salarial en nou milions d’euros aproximadament. En els darrers cinc anys (2018-2022), el pressupost destinat per l’IAS a personal ha crescut un 30%.