Tensió, cops de porra i un detingut durant una manifestació antimonàrquica a Girona

L’enfrontament entre manifestants i Mossos d’Esquadra ha estat davant les oficines de la Fundació Princesa de Girona

Xavier Pi / Marina López (ACN)

Tensió, cops de porra i un detingut per atemptat a un agent de l’autoritat durant una manifestació organitzada per la Coordinadora Antimonàrquica de Girona. L'enfrontament entre manifestants i Mossos d'Esquadra ha tingut lloc davant les oficines de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi), a l'encreuament dels carrers Pare Claret i Juli Garreta. Els antimonàrquics han intentat desplegar una escala per penjar una pancarta i agents de l'ARRO ho han impedit. L'arrestat és el portaveu de la coordinadora, Quim Tell, que ha caigut damunt dels agents quan pujava l'escala. La manifestació havia sortit de la plaça del Vi per protestar contra els actes de la Setmana del Talent de la FPdGi, que comencen demà a la ciutat i s'allargaran fins al dia 13.

La protesta, encapçalada per una pancarta amb el lema 'Fora la monarquia, Visca la Terra' ha arrencat a quarts de vuit del vespre de la plaça del Vi. Allà s'han congregat unes 120 persones, que han recorregut part del centre de Girona clamant consignes contra Felip VI i la monarquia. Entre d'altres, han corejat crides com "Fora els Borbons, els més lladres del món", "La monarquia és porqueria", "Catalunya no té rei" o "U d'Octubre, ni oblit ni Borbó".

Els manifestants han enfilat el pont de Pedra, han recorregut el carrer Nou, des d'aquí han anat fins a la plaça Marquès de Camps i, tallant un dels sentits de la carretera Barcelona, han arribat fins al carrer Pare Claret. Allà, a l'encreuament amb Juli Garreta -on té la seu la FPdGi- s'han trobat el carrer acordonat, una línia d'antiavalots i diverses furgones dels ARRO.

Els manifestants portaven una escala plegable, que volien fer servir per penjar una pancarta o una estelada a l'edifici on la FPdGi té la seu. Allà, quan els manifestants han volgut estendre l'escala, s'han començat a viure els primers moments de tensió amb els Mossos, que els ho volien impedir.

A partir d'aquí, hi ha hagut empentes i els agents de l'ARRO han fet algun cop de porra per fer retrocedir els manifestants. Durant aquest estira-i-arronsa, i amb l'escala a mig desplegar, el portaveu de la Coordinadora Antimonàrquica ha començat a pujar per arribar fins a la façana, però a mig camí ha caigut de l'escala damunt dels agents.

Els Mossos d'Esquadra, que l'han detingut per un delicte d'atemptat a agents de l'autoritat, sostenen que Tell, que té 58 anys, ha clavat puntades de peu i cops de puny als agents. Des d'aquí, l'han traslladat fins a la comissaria de Vistalegre, on també s'han desplaçat la resta de manifestants. Abans de marxar de davant la seu de la FPdGi, han cantat l'himne d'Els Segadors.

Els manifestants, que inicialment preveien acabar la protesta a la carretera Barcelona i fer-hi un concert, ho han traslladat a tocar de la comissaria de Vistalegre. Els antimonàrquics asseguren que no se n'aniran fins que els Mossos d'Esquadra no deixin Tell en llibertat.

Rebuig a la FPdGi i a la monarquia

La manifestació d'aquest dimecres s'ha convocat en rebuig als actes que la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) ha programat a Girona per als propers dies. A partir de demà i fins al 13 de juny, s'hi celebrarà una nova edició de la Setmana del Talent, que s'adreça a joves de fins a 30 anys.

El programa inclou xerrades i tallers sobre educació, esport, benestar i tecnologia. La Setmana del Talent serà el preludi de l'entrega dels Premis FPdGi, una cerimònia que es farà entre finals de juny i principis de juliol a Catalunya. En les últimes edicions, els guardons s'han entregat a Barcelona.

La Coordinadora Antimonàrquica critica que els actes que organitza la Fundació són "un atac directe a la democràcia, a la dignitat i als anhels de llibertat tant de Girona com de tota la nació catalana. Subratlla, a més, que no permetran que s'utilitzi ni la ciutat ni el seu nom "per blanquejar, apuntalar i recolzar una institució neofeixista, opressora i corrupta com és la Casa Reial".

Les entitats que en formen part qualifiquen la monarquia com una "institució caciquil, caduca i feudal" i asseguren "que no és res més que la ramificació directa i el llinatge polític" de la dictadura. Per això, veien la manifestació d'avui com un acte "de reafirmació i lluita" en defensa "de la dignitat i l'autoestima".

Del 1640 al 2023

La coordinadora també recorda que, precisament, el 7 de juny del 1640 va esclatar la Revolta dels Segadors, que va "posar en escac tot l'imperi espanyol dins el context de la Guerra de Flandes". Per això, els seus membres es declaren hereus d'aquell Corpus de Sang, "en rebel·lia contra la monarquia" i asseguren que han impulsat "una nova revolta de caire democràtic".

"Del 7 de juny del 1640 al 7 de juny del 2023, la lluita dels segadors queda enllaçada amb la de la Coordinadora Antimonàrquica", subratlla la plataforma. "Podem afirmar que hem iniciat una mena de revolta, doncs tenim les cartes de rebuig que vam enviar a les empreses que donen suport a la fundació i als mateixos monarques", diuen des de la coordinadora. A més, recorden que han redactat una moció, que portaran al ple del nou Ajuntament, perquè Girona es declari "republicana" i la ciutat "es deslliuri de tots els títols reials i vinculació amb la monarquia".

Una trentena de ponents i una vintena d’actes per a joves a la Setmana del Talent

La Setmana del Talent, impulsada per la Fundació Princesa de Girona, arriba a la capital gironina amb xerrades inspiradores i tallers sobre educació, esport, benestar, tecnologia i impacte social. Des de dijous i fins el 13 de juny, la ciutat acollirà diversos esdeveniments adreçats a joves d’entre 16 i 30 anys amb l’objectiu de retenir el talent i potenciar les iniciatives de joves que busquen tenir un impacte positiu a la comunitat.

La Setmana del Talent promou noves oportunitats de creixement personal i professional amb una vintena d’activitats i més de 30 ponents. A més, en aquesta edició de la Setmana del Talent es promouran de manera transversal els valors pedagògics de l’esport pel desenvolupament professional i personal dels joves.

La Jornada de Celebració de l’Aprenentatge, estrenarà aquest dijous el cartell d’activitats de la setmana que servirà per a graduar la promoció d’enguany del programa d’innovació educativa «Generació docents». A la trobada, on es compartiran les experiències dels joves docents participants en aquesta promoció, es dedicarà espai a reflexionar sobre els reptes i compromisos futurs de la comunitat docent i s’escollirà l’escola seleccionada com a guanyadora del Premi Princesa de Girona Escola.

Els valors de l’esport Compromís, comunicació, treball en equip, resiliència i esforç són alguns dels valors clau en l’educació però n’hi ha d’altres que els joves docents descobriran a l’acte «Equació Talent», avui, a través del testimoni de dos esportistes que destaquen tant pel seu palmarès com per les seva trajectòria vital: Álvaro Galán, esportista paralímpic, seleccionador als Jocs Olímpics de Beijing, llicenciat en Psicologia i consultor de nombroses entitats i Forest Bakker, campió del món de kitesurf i fundador i CEO de LightBros.

L’emprenedoria, la tecnologia i l’esport centraran també la xerrada programada per dilluns 12 de juny al matí sota el títol «Startups, emprenedoria i esport», on Jou Esparraguera, CEO de WOW Startups A més, tindrà lloc un debat dedicat a les perspectives sobre l’emprenedoria i l’esport.