La urbanització de Llagostera Selva Brava viu una «situació terrible» pel mal estat de les canonades

Rec Madral recorda que l’Associació de Propietaris havia de canviar per complet el material quan es va signar l’acord el 1996 però no ho ha fet

Una canonada avariada a l’urbanització de Selva Brava, en una imatge d'arxiu.

Una canonada avariada a l’urbanització de Selva Brava, en una imatge d'arxiu. / DdG

Josep Coll

Josep Coll

«No han canviat les canonades des de fa molts anys i es trenquen de forma continuada. Posen una solució provisional i es tornen a espatllar». Els veïns de Selva Brava, a Llagostera, estan cansats de veure com un dia si i un altre també el material de la xarxa d’aigües s’espatlla i això provoca fugues a diferents parts de la urbanització. Ho defineixen com una «situació terrible». Per això, han creat la plataforma Selva Braba Rights & Freedom, per defensar els seus drets i la protecció de l’entorn. Una plataforma que té l’objectiu de «donar visibilitat» al que està passant perquè «ens ajudin a trobar solucions».

Per culpa d’aquestes avaries «les nostres cases estan brutes», explica una de les persones membres de la plataforma. Tot això, perquè quan s’espatlla una canonada, l’aigua està bruta i la porqueria arriba fins a diferents cases. A més, «se’ns espatllen els electrodomèstics perquè ens tallen els subministraments», a causa que l’empresa encarregada, Rec Madral, ha d’arreglar els danys i els talls és fan «sense avisar». I no només els immobles es veuen afectats, també els diferents carrers, perquè un dels dos dipòsits que hi ha té pèrdues d’aigua i ha «creat un bassal molt gran que fa molta pudor».

També lamenten que en època de sequera a Selva Brava es perden «milers de litres d’aigua», a causa d’aquestes avaries constants que, a més, «tenen un efecte cadena». I és que expliquen que quan hi ha una avaria en sorgeixen de noves. També diuen que no són «exclusives» de la urbanització, perquè també passa a altres veïnats com el de Sant Llorenç on hi ha «una fuita des de fa dies on surt l’aigua a borbolls de terra, com si fos una font».

Les canonades tenen més de 50 anys i s’espatllen sovint, deixant brutícia i males olors a la urbanització

Selva Brava es va crear el 1966 i, tot i que en un principi servia com a segona residència per moltes de les persones que tenien una casa allà, ara la majoria hi viu durant tot l’any. Per això, expliquen que «és complicat viure» allà i que, fins i tot, es van quedar «quatre dies seguits sense aigua» durant l’any passat. «Ens sentim tractats com a ciutadans de segona» lamenten, ja que «no rebem el mateix tracte que els veïns del poble». D’aquesta manera, critiquen que des de 1966 fins ara no s’hagi canviat el servei de canonades de la urbanització, així com tampoc s’ha urbanitzat la zona tot i els diferents intents.

Millores per 1,59 milions

«És un autèntic desastre», afirma l’alcalde en funcions de Llagostera, Toni Navarro, però al ser un servei privat, «l’Ajuntament no hi pot fer res». Per això, es va aprovar un projecte d’execució per a canalitzar d’aigua potable fins a les urbanitzacions de Selva Brava i Font Bona fa unes setmanes, per valor 1,59 milions d’euros. Així, el consistori podrà assumir la gestió del servei de subministrament d’aigua en aquests nuclis. L’actuació compta amb una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de 553.729,43 euros i Navarro reconeix que és una acció que «fa molts anys que s’havia de fer». En principi, el 31 de desembre d’enguany ja s’haurien d’haver acabat les reformes.

Per altra banda, Rec Madral apunta que les canonades de distribució de l’aigua són de titularitat de l’Associació de Propietaris de Selva Brava, amb la qual van signar un la cessió d’explotació el 1996. En aquest acord, es va pactar que en un termini màxim de deu anys es renovaria totalment la xarxa d’aigües per part del «legítim propietari», però avui dia encara no s’ha fet, recorda. A més, des de la companyia s’afirma que aquesta xarxa està feta amb «uns materials de fa més de 50 anys» i està «molt deteriorada», però que ho reparen «cada vegada que hi ha una avaria, tot esperant el canvi i remodelació de tota la infraestructura de la urbanització anunciada per l’Ajuntament de Llagostera», sentencia l’empresa.

Subscriu-te per seguir llegint