Naturalistes i ecologistes de Girona temen que els equilibris al nou govern condicionin les accions per l'emergència climàtica

Es mostren preocupats perquè són partits polítics amb models de ciutat i idees sobre les transformacions necessàries molt diferents

Consideren que l'àrea l'hauria de liderar l'alcalde o la vicealcaldessa

Protesta de lesn entitats ecosocials per l'encesa dels llums de Nadal, en una imatge d'arxiu.

Protesta de lesn entitats ecosocials per l'encesa dels llums de Nadal, en una imatge d'arxiu. / Marc Martí

Tapi Carreras

Tapi Carreras

La plataforma Rebel·lió o Extinció i l'Associació Naturalistes de Girona temen que els equilibris al govern de Girona condicionin les accions per l'emergència climàtica. En un comunicat conjunt, les dues entitats apunten que les tres formacions independentistes, Guanyem Girona, Junts per Catalunya i ERC, han volgut avançar cap a un "govern estable per fer front als grans reptes de futur". Alerten que "les transformacions" que necessita la ciutat "no són ni tan fàcils ni tan trivials", indiquen que "aquests grans acords de ciutat suposen equilibris entre partits polítics amb models de ciutat i idees sobre les transformacions necessàries molt diferents".

En aquest sentit, es mostren "preocupats" perquè, segons apunten, "mentre als municipis es pactaven els governs locals, a la Diputació de Girona, per exemple, es continuaven signant acords per fer créixer l'aeroport de Girona-Costa Brava i el turisme, sumant més infraestructura aeroportuària, més emissions, més despesa hídrica i més gentrificació" i que "al Parlament es rebutjava la moció per revocar la llicència del HardRock".

Poc marge de maniobra

Tant Rebel·lió o Extinció com els naturalistes assenyalen que "l'emergència climàtica no hi entén, d'equilibris, i menys d'equilibris partidistes, i no té aturador". Recorden que "les conseqüències del canvi climàtic les tenim a sobre i cada cop tenim menys marge de maniobra i que no hi ha temps a perdre".

"Cal que les polítiques públiques s'alineïn amb el que reclama la ciència, amb el que clama el planeta i amb el que ens demanen les persones. I cal que des d'aquesta responsabilitat, i aquesta exigència, els lideratges del nou govern a Girona vagin enfocats a prioritzar les polítiques per fer front la crisi climàtica, energètica, ecològica i social que van rubricar tots els partits en la Declaració d'Emergència Climàtica de 2019", certifiquen.

El lideratge

Finalment, indiquen que "cal un lideratge que escapi del retardisme climàtic i afronti el gran repte de la transició ecològica amb justícia social; és a dir, que lluiti contra l'emergència climàtica alhora que contra les desigualtats socials, la gentrificació o l'encariment dramàtic de l'habitatge". I deixen clar que cal que aquest lideratge "sigui entomat per l'alcalde o, si més no, per una vicealcaldia, tal com s'ha fet amb la llengua catalana". I exclamen: "No es pot tornar a cometre l'error de reduir-ho a una regidoria -que estarà encapçalada per Sergi Cot de Guanyem- com en els anteriors mandats, encara que sigui canviant-li el nom pel d'Acció Climàtica".

Les dues entitats celebren l'oportunitat que s'obre amb el canvi de govern a l'Ajuntament de Girona amb Lluc Salellas a l'alcaldia però adverteixen que seguiran "de prop" el nou govern i que esperen que, "a poc a poc però de forma prioritària, la situació d'Emergència Climàtica es tingui en compte en totes les àrees i polítiques de l'Ajuntament. Aquí ens tindran, amb el puny alçat i la mà estes", conclouen.