Viure a Girona en un edifici de fusta

Bloc 6x6. L’edifici dissenyat per Bosch-Capdeferro es troba a Can Gibert del Pla i se’l considera l’únic bloc de pisos construït amb fusta de la província de Girona

Mercè Tusell a l'interior del seu habitatge

Mercè Tusell a l'interior del seu habitatge / ANIOL RESCLOSA

Ariadna González

«Estic encantada». Aquesta és la resposta de Mercè Tusell en preguntar-li com és viure en el Bloc 6x6, l’únic edifici de pisoc de Girona construït amb fusta. «El que té aquest edifici és que és més natural i ecològic. A més, el fet que sigui de fusta fa que estèticament m’agradi molt perquè és molt bonic», explica la veïna.

El Bloc 6x6, dissenyat per l’estudi gironí Bosch-Capdeferro, es troba a Can Gibert del Pla, a la cruïlla entre el carrer Tomàs Carreras Artau i el carrer Montnegre. Al principi havia de ser de formigó prefabricat, però llavors l’estudi va reunir un equip d’especialistes per reduir la petjada de carboni. L’arquitecte Ramon Bosch explica que es pot fer reduint l’energia grisa, que és la quantitat de gasos d’efecte hivernacle que el sector de la construcció emet a l’atmosfera i que està relacionat amb l’extracció de materials o el transport; però també reduint les emissions derivades de l’energia que es consumeix en climatitzar l’interior dels habitatges. Per assolir tot això en el Bloc 6x6 Bosch-Capdeferro van utilitzar la fusta: «per la fabricació i l’obtenció d’una tona de ciment Portland s’emet una tona de CO₂ a l’atmosfera, en canvi, els arbres fan la fotosíntesi i, a través d’aquest procés, absorbeixen el carboni i el CO₂ i el converteixen en fibra vegetal, a part d’alliberar oxigen», explica Bosch. Això vol dir que la fusta és un gran magatzem de carboni i de CO₂, «un metre cúbic de fusta emmagatzema una tona de CO₂».

Imatge de la façana del Bloc 6x6.

Imatge de la façana del Bloc 6x6. / ANIOL RESCLOSA

D’altra banda, per reduir l’energia per climatitzar els espais interiors a Girona van fer servir un sistema de ventilació creuada. Van construir una galeria a la façana sud que a l’hivern absorbeix l’escalfor del sol i, en canvi, a l’estiu l’aire entra per la façana nord, on hi ha ombra, i fa que l’aire sigui més fresc. Així mateix, s’ha de tenir en compte que la fusta regula la humitat i manté la calor i el fred. Aquest sistema també serveix per estalviar energia i comporta un gran benefici pels veïns. «Diuen que construir amb fusta és una mica més car que construir amb altres materials; així que és una miqueta més car de compra, però a mesura que passa el temps, val la pena. Per exemple, jo quasi no pago electricitat» declara Tusell.

Veïns en una de les habitacions; es pot veure un espai diàfan amb portes lliscants que poden separar les habitacions.

Veïns en una de les habitacions; es pot veure un espai diàfan amb portes lliscants que poden separar les habitacions. / ANIOL RESCLOSA

En veure un edifici fet de fusta pot sorgir la pregunta: què passa si hi ha un incendi? En realitat aquest material no suposa cap problema afegit. «Tots els edificis han d’aguantar uns minuts, és un codi tècnic, el material és indiferent, sigui de formigó o de fusta han d’aguantar els mateixos minuts» aclareix Bosch. Hi ha diferents estratègies, en el cas del Bloc 6x6 van forrar l’edifici amb material ignífug.

El Bloc 6x6 (que va rebre el premi d’Artqutectura de les comarques de Girona 2022) crida l’atenció per les seves característiques: «Tenim moltes visites, gent que vol veure els pisos. Jo entenc que aquest tipus d’edificis siguin atractius» relata la veïna. El bloc no només es destaca de la resta pel seu material de construcció sinó també per la seva distribució. Totes les habitacions són iguals i tenen la mateixa mida: «els pisos són un rectangle amb diferents habitacions i portes lliscants. És divertit veure l’organització que té cadascú», explica Tusell. A més, tal com indica Bosch, la fusta és un element càlid i amable, i ajuda a que l’habitatge sigui més acollidor.

L’interior d’una cuina del Bloc 6x6.

L’interior d’una cuina del Bloc 6x6. / ANIOL RESCLOSA

De zones comunes n’hi ha poques, però Tusell assegura que han pogut fer «una comunitat molt maca». La veïna també explica que els 35 habitatges que conformen el bloc estan plens. «Hi viu molta gent jove, són els que creuen més en aquest tipus de coses», referint-se al fet de ser més ecològics.

Entrada a l’espai comú de l’edifici i als baixos

Entrada a l’espai comú de l’edifici i als baixos / ANIOL RESCLOSA

Malgrat els avantatges de construir amb fusta també hi ha algun inconvenient a l’hora de l’execució: la falta de massa forestal a Catalunya. La fusta és un material renovable i Bosch explica que «a cada geografia es poden plantar arbres i es poden anar tallant per a la construcció, és sostenible i renovable» però lamenta la falta de fusta local. «El pi que es va usar per al Bloc 6x6 és del País Basc, no és de gaire lluny, però el millor seria tenir fusta catalana per fer servir en la construcció. El Pirineu té uns boscos meravellosos per fer això, com més propera millor perquè això també significa menys emissions en el transport del material».

Tal com indica Bosch la construcció emet quasi el 40% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera i per això considera que «ha de formar part de la solució» per lluitar contra el canvi climàtic. Malgrat tot recorda que és un problema complex: «la fusta té un gran futur, però no és l’únic material, n’hi ha d’altres».

Subscriu-te per seguir llegint