Dues urbanitzacions de Llagostera porten tres dies sense aigua en plena onada de calor

Les avaries recurrents a Selva Brava i a Font Bona tornen a repetir-se i obliguen el consistori a actuar d'urgència

L'empresa apunta a una avaria en un dipòsit i recorda que l'Associació de propietaris és qui havia de refer tota la urbanització des de 1997

Tapi Carreras

Tapi Carreras

L'Ajuntament de Llagostera s'ha vist obligat a repartir aigua en camions cisterna després que els veïns de dues urbanitzacions ja portessin tres dies sense tenir-ne en plena onada de calor. Són els de Font Bona i Selva Brava, on la xarxa d'aigua està gestionada per la companyia Rec Madral, i que fa temps que pateixen talls constants al servei. L'Ajuntament ha actuat d'urgència i ha començat a repartir aigua en camions cisterna als veïns. Aquest servei urgent però ha topat amb diferents contratemps. Ha arribat una hora i mitja tard i un cop al lloc ha començat a servir aigua bruta. Això ha provocat que el camió hagués de tornar a Llagostera. A més, al camí principal hi ha caigut un pal elèctric i s'ha hagut d'arribar fins al lloc previst per un vial alternatiu.A més, també ofereix als veïns poder-se dutxar al pavelló municipal i els ha donat accés gratuït a la piscina de la Canyera. En paral·lel, l'Ajuntament ha exigit al 'empresa que solucioni l'avaria i ha posat els fets en coneixement de la Generalitat.

L'Ajuntament de Llagostera ja treballa per assumir la gestió de l'aigua en aquestes dues urbanitzacions. Fa temps que el consistori i els veïns critiquen que la xarxa d'abastament té "greus problemes", perquè el servei pateix talls i avaries de manera "constant".

L'última, ha estat la que hi ha hagut aquest cap de setmana. Va passar dissabte i, des d'aleshores, els veïns de les urbanitzacions Font Bona i Selva Brava ja porten tres dies sense aigua. Això, en plena onada de calor i quan el Procicat ha activat l'alerta per calor intensa.

Davant d'aquesta situació, l'Ajuntament ha decidit tirar endavant tres mesures d'urgència per garantir l'aigua. Aquest migdia, fins a les tres de la tarda, ha activat un camió cisterna per repartir aigua als veïns (situat a les bústies que donen accés cap a Font Bona).

A més, fins a la una del migdia, i també al vespre (de les set a les nou) permetrà que els veïns de les dues urbanitzacions puguin dutxar-se amb aigua calenta al pavelló. Per últim, entre la una i les cinc de la tarda -durant les hores de més insolació- ofereix als veïns poder entrar gratis a la piscina municipal de la Canyera; respectant, això sí, l'aforament permès.

En paral·lel, l'Ajuntament de Llagostera ha exigit a l'empresa del servei que restableixi el servei "de manera immediata" i que millori els seus canals de comunicació, tant amb els veïns com amb el consistori. A més, ha posat els fets en coneixement de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i de l'Agència Catalana del Consum.

Assumir el servei

Aquest març, el ple de Llagostera va aprovar per unanimitat els projectes que permetran resoldre el problema de totes totes. Per una banda, es farà una canonada des del dipòsit de Can Pinet fins a al urbanització Selva Brava; i per l'altra, aquest punt d'abastament d'aigua es connectarà amb el que porta cap a la urbanització Font Bona.

Les dues obres costen 1.589.285 euros. Es preveu que els treballs, que han rebut una subvenció de 553.729,43 euros per part de l'ACA, es puguin dur a terme a finals d'aquest 2023. Un cop s'enllesteixi l'obra, subratlla l'Ajuntament de Llagostera, el consistori podrà assumir el servei i el subministrament d'aigua a les dues urbanitzacions.

Resposta de l'empresa

Des de l'empresa s'ha apuntat que hi va haver "una avaria el diumenge" que va estar arreglada aquest dilluns a la nit i que el dimarts al matí calia "recuperar nivell de dipòsits tant de Selva Brava com de Font Bona". Necessita el seu temps", han assenyalat. Sobre l'afectació, han indicat que "l'aigua en alta prové de La Canyera, recorre 6 quilòmetres aproximadament i alimenta els dipòsits de Selva Brava i, d'aquests, es rebombeja cap a la urbanització Font Bona". "Qualsevol incidència a Selva Brava ja repercuteix a Font Bona", han insistit.

Des de la mateixa empresa s'ha recordat que les instal·lacions a la urbanització Selva Brava "són molt deficients, són propietat de l'Associació de propietaris" i que les van assumir al setembre 1997. En aquest sentit, assenyalen que es va acordar "fa 26 anys" amb el compromís de refer el "clavegueram, l'asfaltatge, l'enllumenat i tota la urbanització a través de Junta de compensació o colaboració". Ressalten que, en base a això, assumiríem la nova xarxa d'aigua que es faria simultàniament, tal com vam fer fa pocs anys a Font Bona i que ha funcionat molt bé fins ara". Aquestes obres de Selva Brava "no s'han fet mai a dia d'avui, fet que repercuteix a Font Bona amb el servei d'aigua".

També recorden que "els 10 quilòmetres de canonades per portar aigua de La Canyera, Selva Brava i Font Bona es varen fer per una de les empreses el nostre grup" i ressalten que "que ningú ho volia fer". També lamenten que l'ACA "no ha volgut aprovar tarifes a aquestes dues urbanitzacions des de 1997 quan els costos s'han quadruplicat amb 26 anys" "És un peix que es mossega la cua", conclouen.