Arrenca la Festa Major «de la ciutat que sempre serà un poble»

Abans del pregó els carrers de Salt ja es van omplir per viure la cercavila que va acabar a la plaça Lluís Companys

El periodista Jordi Grau fa una «crònica sentimental» en un pregó carregat de nostàlgia

Josep Coll

Josep Coll

Salt «ja és una ciutat, però sempre voldrà ser un poble». Aquestes han estat una de les paraules que va dir el pregoner de la Festa Major de Salt, el periodista Jordi Grau. Durant el seu discurs, i com no podia ser d’una altra manera, ha fet una «crònica sentimental» del seu vincle amb el municipi, i de totes les aventures que va viure quan era nen i jove, amb les seves amistats o com a futbolista. Tanmateix, també s'ha centrat en el passat, el present i el futur de Salt, en un any molt concret, com és el del 40è aniversari de la independència. Ser de Salt és un sentiment que s’ha de mantenir «guardant la nostra història, preservant el nostre passat i treballant en positiu pel nostre futur», ha apuntat Grau gairebé al final del pregó. D'aquesta manera, es donava el tret de sortida a la Festa Major de Salt, que s'allargarà fins al pròxim dimarts i que omplirà el municipi d'un munt d'activitats per a totes les edats.

De fet, els actes de la Festa Major han començat abans del pregó. Ja a la tarda els saltencs i les saltenques han sortit al carrer per presenciar el ball de sardanes de la Cobla Rossinyolets a la plaça Lluís Companys, que s'ha convertit en el punt de trobada de molta gent. Les famílies també s'han engrescat amb la cercavila a càrrec dels Amics dels Gegants i altres entitats convidades. El recorregut, amb inici a la plaça 1 d'octubre ha acabat gairebé a les nou de la nit a la plaça Lluís Companys, on al balcó de l'Ajuntament els esperaven, entre d'altres, l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, i el pregoner d'enguany, el periodista Jordi Grau.

El pregó

Viñas ha fet una breu introducció i va donar la benvinguda a la Festa Major i, després ha presentat al qui seria protagonista, Jordi Grau. El president de la Junta de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, entre la «il·lusió immensa», la «por extraordinària» que va tenir quan li van fer l’encàrrec de fer el pregó, i «el dubte» distinció si era «mereixedor d’una distinció d’aquestes característiques» per haver nascut al barri de Santa Eugènia a Girona, ha recordat amb nostàlgia, la seva infantesa i adolescència a Salt. 

Tots els dubtes, però, es «van esvair ben aviat», perquè el periodista ha estat lligat des de sempre a Salt. Fa cinquanta anys que «hi tinc casa» i també «hi visc de manera ininterrompuda» des de 1982. El periodista, amb aquesta «crònica sentimental», ha recordat com durant la seva infantesa «hi havia uns noms que estaven lligats a la feina d'hortolans dels meus pares i el contacte de veïnatge que mantenien». També algunes anècdotes de la seva etapa com a futbolista, fins que «vaig fotrem enlaire el turmell poc abans d'anar al servei militar». «Però el millor d'aquells anys van ser les coneixences», ha apuntat.

Com era d’esperar, també ha reinvidicat «l’orgull saltenc», resaltant tots aquells aspectes «que tenim de bo». En aquest sentit, ha destacat l’ERAM, el nou Campus de Salut que està per arribar, el Diables Pere Botero, les Hortes o les Deveses, aixi com la diversitat cultural del municipi. Tot un recull que engrandeixen «el poble de Salt»

«És temps de festa, gaudim-la amb tota la rauxa i el seny imprescindible. Vivim Salt, la nostra ciutat, el nostre poble. Què tinguem tots una molta bona Festa Major», acabava així el pregó de Grau. Llavors, la plaça Lluís Companys s'ha omplert de diables, foc i espurnes. Començava l'espectacle pirotècnic i el correfoc per Txiquis a càrrec dels Diables Pere Botero. La Festa Major de Salt havia donat el tret de sortida i els més atrevits ja han arribat fins a l'Era del Cigarro en la nit de barraques de les entitats, tot i que fins demà a la nit no hi haurà cap concert.