Identifiquen 17 espècies invasores a les hortes de Santa Eugènia

S’ha redactat un pla d’actuacions per a la gestió d’aquestes plantes per tal de preservar la qualitat de l’espai natural i convertir-lo en un atractiu turístic dins la marca «Menja’t Girona»

Les hortes de Santa Eugènia.

Les hortes de Santa Eugènia. / Ajuntament de Girona

Redacció

L'Ajuntament de Girona ha identificat disset espècies invasores a les hortes de Santa Eugènia. Aquest, ha estat un estudi que s'ha impulsat per conèixer i preservar la qualitat de l'espai natural i convertir-lo en un actractiu sostenible, gastronòmic i de natura dins la marca «Menja’t Girona». El projecte pretén crear una nova experiència turística que enllaci el patrimoni natural amb la gastronomia de quilòmetre zero, valorant l'horticultura. 

Entre les disset espècies invasores n'hi ha set que es consideren que són flora exòtica invasora. Mentrestant, també n'hi ha vuit que són flora ornamental i dues que són considerades com altra flora exòtica. Davant aquests resultats, l'Ajuntament ha redactat un Pla d'actuacions per la gestió de la flora exòtica invasora de les hortes de Santa Eugènia.

En aquest sentit, el pla de gestió s'ha dividit amb tres nivells. La primera prioritat és l'erradicació de l'Ailant (Ailanthus altíssima) reconegudament invasora i preocupant d’acord amb la normativa europea. La segona prioritat és realitzar accions de control sobre el Miraguà de jardí (Araujia sericifera), el Plomall de la pampa (Cortaderia selloana), la Budleia (Buddleja davidii) i la Figuera de moro (Opuntia spss). Per últim, la tercera prioritat és el control de les set espècies ornamentals

L’objectiu de l’elaboració d’aquest pla és realçar el patrimoni natural i paisatgístic de les hortes. Aquest document ha de contribuir a arrelar activitats hortícoles sostenibles i promocionar un turisme de natura de qualitat. A més, el pla ha d'esdevenir una eina de coneixement, identificació, planificació i gestió de la flora exòtica invasora a fi de millorar el seu control i reduir els seus impactes sobre la biodiversitat, els ecosistemes, els equipaments i les infraestructures de l’espai de les hortes.

Els treballs efectuats, tant la diagnosi com la redacció del pla d’actuacions, han estat desenvolupats per l’empresa Galanthus Natura. Aquesta acció s’emmarca dins l’actuació 1 «Millora de la zona de les hortes de Santa Eugènia» de l’eix 1 «Transició verda i sostenible» del projecte «PSTD Menja’t Girona». A més, el desenvolupament del pla, contribueix a l’assoliment de l’objectiu «15. Vida d’ecosistemes terrestres» dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per les Nacions Unides.

«Aquesta actuació contribueix a generar un nou espai natural i hortícola, amable, respectuós i resilient al canvi ambiental global, tant per a les persones visitants i hortolanes, com per a la fauna i flora autòctona. D'aquesta manera, es garanteix i es fomenta l'equilibri entre el bon estat de la biodiversitat i els ecosistemes de les hortes amb les diferents activitats hortícoles, lúdiques, divulgatives i turístiques que s'hi desenvolupen», explica la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Gemma Geis

El Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació «Menja’t Girona» s’emmarca dins la convocatòria extraordinària del programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions, finançada amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) del govern espanyol, a través de fons europeus NextGenerationEU. En concret, el programa representa la submesura 2 del component 14 Inversió 1 (C14.I1), Transformació del model turístic cap a la sostenibilitat, del Pla de modernització i competitivitat del sector turístic.