Malestar entre els veïns dels pisos Barceló per unes obres que no s’han fet mai

L’edifici situat al barri de La Creueta de Girona s’ha anat degradant amb el pas del temps perquè no s’ha fet cap reforma

Fa una dècada que l’immoble està apuntalat i l’Ajuntament reclamarà a la propietat que faci les intervencions necessàries

Els veïns, tots llogaters, volen continuar vivint a l’edifici, però demanen actuacions de forma immediats

L’edifici, situat al barri de La Creueta, fa més de deu anys que està apuntalat.

L’edifici, situat al barri de La Creueta, fa més de deu anys que està apuntalat. / David Aparicio

Josep Coll

Josep Coll

«M’he acostumat a veure-ho així», explica un dels veïns de les disset famílies que viuen de lloguer als pisos Barceló, al barri de La Creueta de Girona. Ell, des de petit, ha vist com l’edifici estava apuntalat i, de mica en mica, s’ha anat deteriorant. I és que un cop a l’interior, es pot observar com trossos de la paret han caigut o com diferents cables d’instal·lacions estan mal connectats. Fins i tot, els veïns temen perquè una part del sostre cedeixi i, de fet, afirmen tenir «por» quan plou, que és quan els sorolls fan patir més als residents. Sobretot, els que viuen a la planta superior de l’immoble, que tenen goteres a causa del mal estat del sostre. En canvi, a l’interior de cada pis, les famílies han adaptat les seves llars «com hem pogut». Molts d’ells són, o havien estat, manobres i, amb manya, han pogut «apanyar» certs aspectes dels habitatges.

Malgrat tot, les famílies se senten «desemparades», sense ajudes ni respostes davant el deteriorament de l’edifici, i la cosa ve de lluny. Els plans de la propietat eren fer obres a una part de l’edifici al voltant de 2006 i 2007. Per fer-les, se’ls va donar l’opció als veïns de passar a viure, temporalment, a una altra part de l’edifici. El problema és que mai es va rehabilitar aquesta part i les disset famílies han continuat vivint a l’altra part de l’immoble. De fet, n’hi vivien una quarantena abans, però «les reformes van convidar la gent a marxar». Alguns van anar a uns altres habitatges de la propietat, Barceló, que se situen anant cap a Quart.

Trossos de parets caiguts a l’interior del bloc.

Trossos de parets caiguts a l’interior del bloc. / David Aparicio

«El trasllat es fa sense contracte», expliquen i afegeixen que «no consta que vivim on ho fem actualment». Per això, han tingut diferents problemes per fer «diferents tràmits», com un empadronament, el que els complica el seu dia a dia, ja que la majoria dels veïns són estrangers. Tot i així, afirmen que «el contracte no està caducat».

«Volem continuar aquí»

El bloc es va apuntalar fa més d’una dècada. Des de llavors «ens sentim discriminats» perquè «ningú ha actuat». De fet, el material que serveix per apuntalar l’immoble també s’ha anat fent malbé, amb els pals de fusta del terra que s’han mig trencat, o els ferros que estan rovellats. I és que «està tot malament». L’únic que demanen, així, és «tenir les coses bé, no gaire res més».

Dos veïns observant el deteriorament de l’edifici.

Dos veïns observant el deteriorament de l’edifici. / David Aparicio

Mjahad Baddouri, Achraf El Arguioui, Mohamed Dkiouak, Amarouch Gaougaou, Sule Lamraich o Ahmed Baddouri són alguns dels veïns afectats per la situació, que veuen amb preocupació com, últimament, «diferents arquitectes sembla que es passegin pels voltants de l’edifici». Tenen por que la propietat acabi venent i «ens digui teniu tants dies per sortir». «La majoria volem continuar aquí», afirmen els veïns, que també expliquen que «hem format una comunitat on ens portem bé i ens respectem». Per això, han començat a recollir firmes per trobar suport i també han creat una petició a change.org.

Un dels veïns sota els puntals.

Un dels veïns sota els puntals. / David Aparicio

Trobada amb la propietat

La setmana passada la tinenta d’Alcaldia i regidora de Transició Ecològica i Transformació Urbana, Cristina Andreu, va fer una visita a la promoció, juntament de la regidora de barri Gemma Martínez. Aquesta havia estat una demanda molt reiterada per part del grup de veïns. L’objectiu de l'Ajuntament de Girona en aquesta visita era veure l’estat dels habitatges, les demandes dels veïns i poder recollir tota la informació per planificar una trobada amb la propietat.

La part de darrera del bloc de pisos.

La part de darrera del bloc de pisos. / David Aparicio

Per això, l’Ajuntament té la voluntat de compartir la informació i la preocupació amb relació a les condicions de vida d’aquests llogaters i llogateres i estudiar vies de cooperació amb la propietat. En cas que no respongui, però, s’estudia reprendre els requeriments que ja s’havien fet fa anys, a fi que la propietat faci les intervencions necessàries per arranjar allò que calgui a fi de garantir la seguretat dels llogaters. Per la seva banda, els veïns estan «agraïts» a l’Ajuntament que faci aquestes passes per solucionar el problema «d’una vegada per totes». Tanmateix, volen ser prudents i demanen que «les paraules es converteixin en fets».

Subscriu-te per seguir llegint