La mainada surt al carrer per «la sostenibilitat» i per «poder gaudir dels jocs»

Els centres educatius de Girona surten aquesta setmana a fer activitats a la via pública en el marc de la Setmana Europa de la Mobilitat

La canalla de l’escola Doctor Masmitjà jugant al carrer de Sant Joan Baptista la Salle.

La canalla de l’escola Doctor Masmitjà jugant al carrer de Sant Joan Baptista la Salle. / MARC MARTI FONT

Josep Coll

Josep Coll

Els nens i nens de diferents centres educatius de Girona surten al llarg de la setmana a fer activitats al carrer en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat. Alguns centres ho van fer durant només un dia, com ahir l’escola Pericot, al barri de Montilivi, o l’Auguet, a Pont Major. Altres, en canvi, ho han fet durant dos o tres dies i avui serà l’últim que ho faran. De fet, aquest any participen més escoles que mai a la Setmana Europea de la Sostenibilitat. Ho fan un total de deu. 

A primera hora del matí, alguns infants de l’escola Migdia ja havien sortit a fer activitats al carrer Sant Augustí. En concret, estaven elaborant figures amb diferents elements reciclats, com ampolles i garrafes d’aigua, brics de llet o oueres. En canvi, alguns alumnes d’infantil de l’escola Pla de Girona optaven per guixar el carrer de la Mare de Déu de Loreto amb diferents colors. També jugaven amb diferents peces o llegien contes tot asseguts

Mentrestant, una grua s’encarregava de retirar els vehicles dels conductors despistats que no van veure la senyalització que deia que el carrer de la Mare de Déu de Loreto tancava entre les set del matí i les dues del migdia des del 19 al 21 de setembre.

«Ens ho passem molt bé»

L’escola Doctor Masmitjà ha viscut avui el primer dels dos dies que farà activitats al carrer. Ho ha fet en un tram del carrer Sant Joan Baptista la Salle, que avui ha començat una prova pilot i estarà tancat fins al 9 d’octubre. Allà, alumnes de sisè de primària eren els dinamitzadors de les activitats que es feien. Sobretot, jocs populars, com l’aranya, el pica paret o el mocador. També han fet balls, entre ells el del Cotxi x Coti que va fer unir infants i mestres en una mateixa sardana. 

Entre les dinamitzadores, l’Anna Valenzuela, que explica que «el tall de carrer està molt bé, per la sostenibilitat, perquè no hi ha cotxes i perquè els nens podem sortir al carrer a gaudir de jocs populars». L’Anna també diu que s’ho estaven passant «molt bé» i que, per una banda, «m’agradaria que el tall fos sempre». Tot i així, també creu que «s’ha de tenir trànsit i que els cotxes puguin passar pels llocs». Per això, opina que «es pot fer de forma puntual»

Per altra banda, la Sònia Salas és mestra de sisè de primària i explica que «és necessari que hi hagi una mobilitat sostenible», i és que creu que «agafem el cotxe per qualsevol cosa». A més, va apuntar que sortir al carrer «és una activitat amb la qual la mainada gaudeix molt». 

La Sònia també opina sobre la prova pilot que s’està fent al carrer Sant Joan Baptista la Salle i pensa que si s’acaba fent el tall permanent a la via «l’itinerari cap a l’escola seria més segur». «Si es pot fer, millor», diu, tot i que dubta «si els usuaris que venen amb cotxe a l’escola estarien massa d’acord».