Salellas lamenta que l'Estat aturi els projectes a Girona mentre no hi ha govern

L'alcalde veu preocupant que li "diguin" que no hi pot haver interlocutor per temes com l'atenció als ciutadans migrats o per la reforma de la plaça d'Espanya mentre no hi hagi nou govern central

El batlle assegura que el tripartit gironí treballa coordinadament i transversalment i que ho fa "amb una nota alta"

L'Ajuntament prepara un procés participatiu per reformar el carrer de la Creu

Salellas lamenta que l'Estat hagi aturat tots els projectes a Girona mentre no tingui govern

ACN

/ ACN

L'alcalde de Girona, Lluc Salellas (Guanyem), ha lamentat que alguns dels projectes que hi ha pendents a la ciutat per part de l'Estat estan "aturats" perquè el govern espanyol - aquests dies s'està fent el debat d'investidura, està en funcions. Segons el batlle gironí, se li ha comunicat que fins que no hi hagi nou govern espanyol, no avançaran els temes pendents. "I així pot ser que no sigui fins a principis de "l'any vinent", ha lamentat Salellas que ha insistit que li "preocupa" que li hagi dit que "no hi pot haver interlocutor" fins que hi hagi nou govern central. Ha posat d'exemple la reforma de la plaça d'Espanya, la cessió d'un edifici de Defensa del carrer Emili Grahit, l'atenció als ciutadans migrats que viuen a Girona o els refugiats. . "No és pertinent ni útil", ha etzibat el batlle

També ha apuntat que part del pressupost per l'any vinent depèn de la partida que transfereixi l'Estat, i que encara no se sap de quina quantitat serà. Sobre si al darrere d'aquesta decisió hi pot haver intencionalitat o no, l'alcalde no ha entrat a valorar-ho. De fet, ha dit que no té prou elements per fer-ho. Però si que ha puntualitzat que li agradaria demanar a l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, si això també li passa. "Si la situació és diferent, aleshores hi hauria intencionalitat política; i si és la mateixa, respondria a un altre motiu", ha dit Salellas. "Però el que sí que puc dir és que l'Estat no atén les obligacions que li pertoquen", ha afirmat.

D'aquesta manera, Salellas s'ha defensat de les acusacions del PSC de Girona, que fa uns dies va apuntar que els primers cent dies de govern evidenciaven "la paràlisi" del govern. Salellas sí que ha contestat que li sabia greu que els socialistes que han dit que estenen la mà , acabin votant en contra del nou topall del 4% de pisos turístics, malgrat que des del govern se'ls hi acceptessin, fins i tot, algunes esmenes. Tot i això, Salellas ha dit que són el principal grup de l'oposició i que se'ls tindrà en compte a l'hora de confeccionar el pressupost per l'any vinent, tot i que Guanyem Junts i ERC tenen majoria suficient.

Habitatge i mobilitat

De fet, el govern ha convocat una roda de premsa per exposar totes les accions engegades durant els primers cent dies de govern. Segons Salellas, si alguna cosa havien demostrat aquests cent dies és precisament que "no hi ha paràlisi". I ha detallat diferents accions que s'han tirat endavant. Per exemple, ha exposat que el govern ha posat l'habitatge com a punt central i que per això han aprovat el topall dels pisos turístics i ara volen anar "més enllà" amb la incorporació de molt més habitatge públic. Per això, ha dit, estan parlant amb empreses, amb el sector i amb la Generalitat per aconseguir més solars per obtenir més habitatge assequible a la ciutat. Pel pressupost de l'any vinent s'hi preveu una inversió d'un milió d'euros. Sobre la mobilitat ha esmentat la pacificació a l'entorn de les escoles i la prova pilot del tall a la Salle. "Ara ens posem les mans al cap quan veiem fotos antigues amb cotxes a la plaça Independència, la Rambla, el carrer Nou o el carrer Santa Clara". Ha dit això sí, que sempre es faran les accions amb consens.

Carrer de la Creu

Sobre el carrer de la Creu ha revelat que estan enllestit un projecte per poder-ne fer una reforma que serà de caràcter participatiu i que servirà per donar compliment a un dels compromisos del govern: millorar un projecte que consideren que va ser un "nyap".

A més, ha recordat que han estat "contundents" quan ha calgut, com ara amb les sancions als patinets que no circulaven "per on no tocava".

Finalment ha que estan en negociacions amb els treballadors municipals per resoldre les diferents problemàtiques i conflictes laborals i salarials existents i ha recordat que han estat al costat de les víctimes i de les famílies a nivell judicial presentant-se com a acusació popular en un cas de feminicidi i un atropellament mortald'una ciclista i acompanyant la família.

Treball de govern "amb nota alta"

A banda de les accions concretes, ha exposat que han demostrat que són un "govern fort" que ha "treballat coordinadament i transversalment" i que ho han fet "amb nota alta". Entre les proiritats hi ha hagut fer un ajuntament més proper i que, per això, s'han reunit amb multitud d'entitats i han estat "atents" als barris. "No hem vingut a estar a dins de l'Ajuntament", ha insistit. També ha dit que han intentat respndre sempreamb "rapidesa" les queixes i consultes de la ciutadania.

"Fer feina amb mirades noves"

Durant el balanç d'aquests primers 100 dies, la vicealcaldessa Gemma Geis (Junts) ha destacat el seu "compromís granític" amb la ciutat. "Venim a fer feina amb mirades noves", ha subratllat, dient que un dels puntals d'aquest "govern fort" és el de tenir la capacitat d'aprovar els propers pressupostos, que fixaran les prioritats i són "molt importants" per respondre les necessitats socials.

Entre les accions que ha dut a terme des de les seves àrees, i les que vol tirar endavant, Geis ha recordat les visites turístiques adreçades als gironins (on hi han participat 380 persones), el pla per eradicar les espècies invasores a les hortes de Santa Eugènia, la regulació dels HUT, la voluntat de potenciar Fira de Girona amb nous congressos o les obres per renovar els aparells d'aire condicionat al mercat del Lleó (conjuntament amb la voluntat de concretar-ne el projecte de reforma).

Dins el llistat d'actuacions, la vicealcaldessa també ha esmentat el foment del català, el nou protocol per a una contractació socialment responsable a l'Ajuntament o la licitació per renovar les més de 3.000 lluminàries de la Devesa per d'altres energèticament més eficients. Pel què fa a la nova regidoria de Benestar Emocional, Geis ha avançat que s'està treballant en "accions innovadores" de cara a les Fires de Sant Narcís, que es donaran a conèixer properament.

"Donar cohesió"

Per últim, el tinent d'alcaldia Quim Ayats (ERC) ha dit que a partir del 17 de juny, amb la constitució de l'Ajuntament, Girona va encetar "un nou camí". I en referència a les seves àrees, ha subrat

llat que la cultura i l'esport han de permetre "donar cohesió" al projecte de ciutat, esmentant entre d'altres el lligam del Modern amb els videojocs, el reforç de programació tant al Teatre Municipal com a l'Auditori, la nova seu de l'escola de teatre 'El Galliner' a l'antiga UNED o el compromís pressupostari per reobrir la biblioteca de la Casa de Cultura.

En referència a Casa Pastors, Ayats ha explicat que de moment una primera intervenció arqueològica ha permès descobrir "vestigis significatius", i que el que es farà ara serà aprofundir més en la recerca. "No hi estalviarem ni temps ni recursos", ha dit el tinent d'alcaldia de Cultura, explicant que un cop s'acabin les excavacions s'abordarà què passarà amb el projecte del museu. 

"Girona és una ciutat de primera i una ciutat d'èxit, i això comporta tant punts positius com també negatius; per això, el nostre deure és gestionar-ho, perquè repercuteixi damunt la qualitat de vida de la ciutadania", ha afirmat Ayats. "La nostra prioritat és vetllar i protegir tant els gironins com les gironines", ha conclòs.