El PSC de Girona diu que els primers cent dies evidencien "la paràlisi" del govern i s'ofereix a tancar pactes de ciutat

Paneque ofereix acords per avançar en turisme, habitatge, cultura, educació, seguretat o canvi climàtic

La cap de llista del PSC per Girona, Sílvia Paneque, parlant amb els regidors Josep Palouzié i Ángel Martínez

La cap de llista del PSC per Girona, Sílvia Paneque, parlant amb els regidors Josep Palouzié i Ángel Martínez / Xavier Pi/ACN

ACN

El PSC de Girona creu que els primers cent dies evidencien "la paràlisi" del govern Guanyem-Junts-ERC i s'ofereix per arribar a acords per tancar pactes de ciutat. La portaveu socialista, Sílvia Paneque, critica que el tripartit va ser "agafat pels pèls" i que s'ha fet evident que, més enllà de la defensa de l'independentisme, "ideològicament no hi ha un projecte comú". Diu que, davant la situació "de manca d'ambició", la ciutadania exigeix "propostes" i per això, el PSC s'ofereix per ser "propositiu" i arribar a acords amb el govern per avançar en turisme, habitatge, cultura, educació, seguretat, canvi climàtic o millorar el dia a dia de l'administració. "L'autoanomenat govern del canvi ha resultat ser el del continuisme", lamenta.

Per a Sílvia Paneque, el govern "forçat" que va sortir d'aquest 28-M "comparteix tan poca cosa" que, passats els cent dies de rigor, allò que s'ha posat en relleu és que "s'ha incrementat la paràlisi a la ciutat". La portaveu del PSC recorda que tant Guanyem, com JxCat i ERC van patir "un retrocés" a les municipals i que "ideològicament" no es posen d'acord, més enllà de la defensa de la independència.

"És una paradoxa: Girona va votar canvi i el govern tria continuïtat", assegura Paneque. "Cap a on va? Què és el que dibuixa per a la ciutat?", es pregunta la portaveu socialista, assegurant que després d'aquests tres mesos, aquestes preguntes no tenen resposta perquè el tripartit no ha concretat quines són "les seves línies estratègiques".

"És evident que amb cent dies no hi ha prou temps per fer massa coses materials, però ens trobem amb què tot han estat anuncis o bé s'han posat cortines de fum, com ha passat amb la regulació dels pisos turístics", lamenta la portaveu del PSC. Sílvia Paneque assegura, però, que des del rol que els correspon, els socialistes s'ofereixen a acordar pactes de ciutat amb el tripartit. "Aquesta situació de manca d'ambició exigeix de nosaltres propostes i pactes", afirma.

Per això, els socialistes han presentat un decàleg de quins són aquells acords que consideren prioritaris. D'entrada, Paneque ofereix un pla de xoc en inversions per al progrés econòmic de la ciutat (que inclogui avenços en turisme sostenible, més convivència amb els ciclistes, enfortir el comerç local o vetllar pel mercat municipal).

En habitatge, els socialistes creuen que l'anunci d'invertir-hi un milió d'euros anuals "no aportarà solucions" i acabarà essent "absolutament insuficient". Per això, Paneque reclama mobilitzar pisos buits o oferir més terrenys perquè se'n construeixin de protegits. I aquí, la portaveu del PSC també fa un incís amb els drets socials, dient que "han d'anar de la mà" amb les polítiques d'habitatge.

La socialista lamenta que s'hagin "deixat perdre" els 108.000 euros de subvenció per al projecte Pigall i critica que, a hores d'ara, "quan es demana cita per als serveis socials, ja s'està donant hora per a finals de novembre". "Cal un impuls decidit als Drets Socials a la ciutat", assegura.

Cultura, educació i seguretat

En paral·lel, el PSC també ofereix acords en cultura (Casa Pastors, Arxiu Provincial, Espai d'Art Contemporani...) i en educació. "No s'han fet escoles bressol, estem a l'espera de l'institut Ermessenda i, tot i que hi ha hagut alguna proposta, és necessari pacificar els voltants de moltes escoles", afirma Sílvia Paneque.

El PSC de Girona inclou dins el llistat de pactes de ciutat l'adaptació al canvi climàtic i "la necessitat" d'agilitzar el dia a dia a l'Ajuntament. Sílvia Paneque lamenta "l'opacitat" del govern a l'hora de poder accedir a la informació, diu que la contractació al consistori "és un desori" i que cal acabar amb els conflictes que viu part de la plantilla; per exemple, la Policia Municipal.

Precisament, els socialistes també reclamen més fermesa en seguretat. Asseguren que Girona se situa en tercer lloc de Catalunya en taxa de delictes per cada 1.000 habitants, que cal tirar endavant un mapa de punts d'inseguretat, impulsar "polítiques reals contra els problemes que pateixen els veïns i veïnes", desencallar la comissaria de Santa Eugènia i ampliar la plantilla de la Policia Municipal.

Per últim, en esports, el PSC veu "prioritari" tirar endavant el nou pavelló a l'esquerra del Ter i tirar endavant l'ampliació del de Palau, a més de fomentar l'esport de base. I tot i que no fan referència tan sols a l'Ajuntament, també acordar posició amb el nou Trueta i l'aeroport de Girona.

"Presentem les nostres propostes perquè la ciutat avanci en aquests tres anys i mig; des de l'oposició, ens sembla que aquest és el millor servei que podem fer a la ciutat i a tots els qui ens van fer confiança", conclou Sílvia Paneque.