El tumor d’ovari és el càncer ginecològic més diagnosticat a Girona l’any passat

El de cos d’úter és el que registra una taxa més elevada de supervivència al cap de cinc anys

Un instant de l'acte que s'ha fet durant les jornades al Trueta

Un instant de l'acte que s'ha fet durant les jornades al Trueta

L.T.

La Unitat Funcional de Càncer Ginecològic i Oncològic (UFGO) de l'hospital Josep Trueta de Girona ha tractat més de 3.000 dones, en els prop de vuit anys que fa que es va posar en marxa. Es tracta d'una unitat especialitzada i que ha permès detectar diferents tumors en dones que pateixen alguna dolència. En aquest sentit, el càncer més habitual en aquests prop de vuit anys de vida de la unitat ha estat el d'ovaris. D'aquest tipus de tumor s'han detectat 77 casos a la unitat, seguit del d'endometri (74). De fet, aquests són els dos tipus de malaltia més habitual, si bé també s'han detectat 23 càncers de coll uterí, 11 de vulva i quatre de sarcoma, el menys habitual dels que han trobat els professionals.

Aquesta Unitat atén pacients de tota la Regió Sanitària Girona, en tant que el Trueta és el centre terciari per a l'abordatge d'aquests tipus de tumors. Es tracta de càncers relativament poc freqüents i que requereixen un alt grau d'especialització. L'objectiu és millorar la qualitat de l'assistència basant-se en el que des del centre anomenen una "porta única d'entrada compartida per a totes les especialitats". D'aquesta manera es busca oferir assistència de manera coordinada per tal d'atendre les pacients en un mateix temps i espai físic.

Això també ha de servir per planificar l'estratègia terapèutica basada en l'evidència científica. Així, els diferents especialistes poden visitar la pacient de manera simultània i consensuar les decisions sobre el diagnòstic i el tractament inicial. Una de les prestacions més recents a incorporar-se a la Unitat ha estat una consulta específica d'infermeria enfocada a tractar les seqüeles vinculades als tractaments rebuts com, per exemple, la salut sexual de dones que han passat per un càncer ginecològic.

En la mateixa consulta també es realitza una tasca de prehabilitació quirúrgica, consistent a donar pautes de nutrició, exercici físic o eines psicològiques per arribar amb una millor preparació a la intervenció quirúrgica i, en conseqüència, millorar-ne els resultats.

Jornada de debat

Aquest divendres s'ha fet la quarta edició de la Jornada Científica de la Unitat Funcional de Ginecología. Durant l'acte s’han presentat els resultats de supervivència del càncer ginecològic a la província de Girona a partir de les dades recollides a la Unitat d'Epidemiologia i Registre del Càncer de Girona (UERCG), vinculat a l'Institut Català d'Oncologia (ICO). Aquest registre permet conèixer quina és la incidència i el tipus de tumor que més impacten en la població de les comarques de Girona des de 1994, així com els resultats que s’obtenen en termes de curació i supervivència.

Les dades de la UERCG reflecteixen que el càncer de cos d’úter —amb el d’endometri com a més habitual— és el que presenta una major incidència entre els càncers ginecològics registrats a la demarcació, amb un 44% del total.

Durant el període 1994-2020, la mitjana de casos de càncer de cos d’úter va situar-se en 73 casos anuals (23,5 casos per 100.000 dones l'any). També és el que millors taxes de supervivència registra a cinc anys del diagnòstic, gairebé el 75%, segons indiquen les dades recollides pel registre entre 1994 i 2016. Aquest és el càncer ginecològic que registra un millor pronòstic.

El segon tumor ginecològic que més casos va acumular a la demarcació de Girona és el d’ovari, que inclou trompes de Fal·lopi i peritoneu, que va suposar el 30% del total. Amb una mitjana de 50 casos l’any (15,6 casos per 100.000 dones-any), aquest tipus de tumor és el que actualment més tracta la UFGO (77 casos el 2022). Atès que no presenta símptomes específics i que no hi ha estratègies per a la detecció precoç, sovint es presenta en estadis avançats i requereix una intervenció quirúrgica d’alta complexitat i l’abordatge multidisciplinari disponible a la Unitat. La supervivència a cinc anys del diagnòstic ha registrat una destacada millora. Si en el període 1994-2005 era del 35,1%, en el 2010-2016 va augmentar fins al 43,1%.

La Unitat Funcional de Càncer Ginecològic de l’hospital Josep Trueta ha atès més de 3.000 dones en vuit anys

El càncer de cèrvix va ser el tercer, pel que fa a la freqüència (16%). La mitjana a la província de Girona durant el període 1994-2020 va ser de 27 casos anuals, i la supervivència neta a cinc anys durant el període 1994-2016 frega el 62%, i es manté també estable.

Finalment, el càncer de vulva i el de vagina són els que van registrar menys diagnòstics, amb un 7,7%. De mitjana, els càncers de vulva i vagina van presentar 13 casos anuals amb una taxa de 3,8 casos per 100.000 dones-any. Aquests últims càncers ginecològics, també són alguns dels més agressius, ja que, malgrat els avenços en els tractaments, la supervivència neta a cinc anys se situa en el 48,3%.