Girona acaba amb les desigualtats salarials que afecten 775 treballadors municipals

L'Ajuntament actualitzarà a partir del novembre les diferències de sou entre empleats, que suposaran 2,8 milions anuals extres

CC.OO lamenta que no es pagui la retroactivitat als treballadors que cobraven menys

Es recorrerà la primera sentència guanyada per un empleat perquè es considera que no té raó

Protesta dels treballadors municipals, en una imatge d'arxiu.

Protesta dels treballadors municipals, en una imatge d'arxiu. / Aniol Resclosa

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Girona actualitzarà les nòmines aquest novembre i acabarà amb les desigualtats salarials que s'arrosseguen de fa temps i afecten 775 treballadors del consistori; és a dir, unes tres quartes parts de la plantilla. D'aquests, n'hi ha 125 a qui se'ls van canviar les condicions laborals però això no es va veure reflectit a la nòmina. El gran gruix, però, són treballadors que no cobren el mateix que altres que fan la mateixa feina. Això havia provocat manifestacions periòdiques dels afectats.

"En alguns casos, hi ha diferències de 40, 200 i fins i tot de de 550 euros", diu el tinent d'alcaldia de Gestió de Recursos, Sergi Font. "Tenia entre cella i cella acabar amb aquesta situació", diu el regidor que volia evitar "que la bola es fes més gran". En total, concreta, acabar amb aquest "greuge històric" tindrà un cost de 2,8 milions anuals. Per aquest 2023, hi havia una reserva efectuada per l'anterior govern que garanteix també el pagament (uns 170.000 euros mensuals).

A partir d'ara, el govern abordarà un altre capítol amb els sindicats: el pagament del 100% de la Valoració de Llocs de Treball (VLT).

Sobre aquest punt, el tinent d'alcaldia explica que la negociació no s'acaba. "Nosaltres sempre serem a la mesa de negociació, perquè és bàsic poder trobar solucions per a tota la plantilla municipal", subratlla Font. "Però la solució, com hem dit sempre, no és ràpida; i a més, va molt limitada a la legalitat vigent", explica el tinent d'alcaldia. A partir del novembre, un cop s'actualitzin les nòmines, "hi haurà 400 persones dels 1.150 treballadors i treballadores de l'Ajuntament que ja cobraran el 100% del que fixa la VLT".

CC.OO lamenta la no retribució

"Volem recordar a l'actual equip de govern amb un alcalde de Guanyem que, fa un any, que eren oposició, sovint assistien a les concentracions sorolloses que es feien cada matí per donar suport al personal". Es tracta d'una frase d'un comunicat del sindicat CC.OO arran de la reunió que avui hi ha hagut a l'edifici consistorial per tractar la Valoració dels Llocs de Treball i la desigualtat retributiva a l'Ajuntament de Girona.

Ho exposen en base a l'acord d'actualització de les nòmines i al pagament de la desigualtat als afectats. Lamenten que però, l'Ajuntament no pagarà retroactivitat. O sigui, aquells que fa anys que cobren de menys, no ho recuperaran. Comissions Obres critica aquesta decisió i critica que l'única solució sigui a través d'una denúncia judicial. El tinent d'alcaldia de Gestió de Recursos, Sergi Font, ha insistit però, en remarcar que volen valorar "cas a cas" aquesta retroactivitat i s'ha mostrat disposat a fer les reunions que calgui per seguir negociant.

Recórrer sentències

CCOO també lamenta "profundament" la decisió de l'equip de govern de recórrer al TSJC la primera sentència guanyada pel personal. Font, sobre aquest assumpte, indica que analitzar aquest fet concret es considera que no té raó, per aspectes vinculats a l'horari, i que "cal defensar els interessos de la institució". En concret, el jutjat obligava el consistori a abonar 4.943,93 euros a una treballadora que havia demandat l'Ajuntament per aquest concepte. La condemna abastava de l'abril de l'any passat a l'agost d'aquest 2023.

Mentrestant, el sindicat deixa clar que ara que Guanyem és al govern "no volen pagar allò que és seu -als treballadors- i que els ha estat reconegut en una sentència judicial" . Aquests recursos "no faran res més que demorar l'inevitable, causant un perjudici afegit a les persones treballadores" i deixen clar que recórrer sentències "no fa més que incrementar el malestar generat per l'equip de govern anterior, que també forma part de l'actual".