Carretera dels Àngels: Desenes de bosses plenes de terra de plantacions de marihuana

Hi ha tres grans abocaments en menys d’un quilòmetre de diferència

Estan en marges, barrejats amb elements que evidencien que es va fer servir per activitats il·legals  

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Desenes de bosses d’escombraries plenes de terra estan abandonades en diferents punts d’un lateral de la carretera dels Àngels si es puja des de Girona i Quart. Almenys hi ha tres grans abocaments en tan sols un quilòmetre de diferència. En concret, des del punt quilomètric 0,5 al 1,5 de la GIV- 6703. Barrejades entre les desenes de bosses plenes de terra s’hi poden trobar altres elements que deixen evident que tot plegat es va estar utilitzant en alguna plantació de marihuana.

En els abocaments, per exemple, s’hi poden observar tubs que serveixen per a la recirculació de l’aire i que extreuen les olors o bidons buits on anteriorment hi havia hagut algun producte fertilitzant per potenciar el creixement de les plantes. Els autors de l’abocament es desprenen de la terra quan consideren que ja ha perdut les propietats i ja no els és rendible. Tot plegat fa pensar que s’haurien fent plantacions en interiors d’edificis.

Els abocaments estan situats en zones de la carretera on hi ha petits punts per estacionar al voral. Allà, suposadament, els responsables aturen el vehicle, i deixen la brossa marge avall per no deixar empremta de les seva activitat. Les bosses baixen fins que acaben estampades contra la vegetació. Els abocaments s’haurien fet aprofitant la tranquil·litat d’un vial on hi ha poc trànsit, sobretot a la nit. En determinades hores però, sí que hi ha molts ciclistes que pugen al santuari dels Àngels.

El cadàver d’un gos

No és el primer ni el segon cop que es troben grans abocaments de bosses de deixalles d’aquesta tipologia al llarg de la carretera d’accés al santuari dels Àngels. entre els anys 2018 i 2020, per exemple, en van aparèixer de runes procedents de la construcció, sacs plens de terra i restes de productes químics, electrodomèstics i, fins i tot, el cadàver d’un pastor alemany. I molt a prop hi havia restes de deixalles que semblaven de l’àmbit sanitari. Entre d’altres, hi havia gases, xeringues, pots amb líquid a dins i alguns productes tacats presumptament de sang.

Aleshores, aquells abocaments van indignar els esportistes que freqüenten els camins i corriols de la zona, tant ciclistes com corredors, així com caminants, pel perill que representaven per ells i per a la natura, ja que algunes de les deixalles tocaven pràcticament aquests vials naturals. Vista la magnitud dels abocaments, un grup de voluntaris van retirar tota la brossa, després d’una convocatòria de la Brigada Activista del Salabret.

Un altre dels punts on hi ha multitud de bosses.

Un altre dels punts on hi ha multitud de bosses. / Tapi Carreras

La competència

«Ja no és l’incivisme d’aquesta gent que llença restes d’una plantació de marihuana en un parc natural protegit i amb tota mena de deixalles amb el risc que comporta -incendi, malmesa del bosc, salubritat, els animals de la zona- és la indignació del fet que ningú es vol fer responsable de recollir tota aquesta brossa», va lamentar una de les persones que va assistir a la crida per netejar la zona després de fer diferents trucades i que les administracions no anessin inicialment a retirar-ho tot i que van separar-ho, fins i tot, en tipus de residus per facilitar les tasques de reciclatge. 

Tot i que la carretera és competència de la Diputació i malgrat que els abocaments s’han fet des de l’asfalt, estan a dins del bosc, ja que van baixar muntanya avall fins que van quedar frenats pels arbres. En aquest cas, l’Ajuntament del terme municipal on s’ha fet l’abocament és qui hauria de reclamar que ho netegi al propietari dels terrenys. En aquest sector, hi ha trams que corresponen a la ciutat de Girona i altres a Quart.

Subscriu-te per seguir llegint