Denuncien la contractació de vigilants per substituir policies per Temps de Flors

El sindicat SIP-FEPOL ha portat el cas a la Direcció General de Coordinació de les Policies Locals denunciant el cas

L’Ajuntament ha fet una licitació per diferents esdeveniments festius i culturals fins l'any 2025

Dos homes a la zona de parada dels busos turístics regulant el trànsit, segons el sindicat.

Dos homes a la zona de parada dels busos turístics regulant el trànsit, segons el sindicat. / SIP-FEPOL

Tapi Carreras

Tapi Carreras

El sindicat majoritari a la Policia Municipal de Girona, SIP-FEPOL, ha denunciat ara al director General de Coordinació de les Policies Locals, Marc Costa, que l’Ajuntament va contractar per Temps de Flors - el mes de maig- «vigilants de seguretat privada per tal que desenvolupessin tasques pròpies de la policia». En concret, tal com consta al portal de transparència, es va adjudicar el servei a l’empresa Protecta Vigilancia Integral per 33.298 euros.

Segons el sindicat, l’ajuntament va decidir tirar endavant un concurs públic per fer aquesta tasca «davant la negativa de la Policia Municipal a fer hores extraordinàries de manera voluntària» per «la tensa relació amb l’Ajuntament per la negociació de millores per al col·lectiu». Recorden que els treballadors «d’una empresa de seguretat privada en cap cas poden fer de policies».

Des del sindicat s’apunta que un reial decret on es regulen les activitats de la seguretat privada deixen sense cap atribució legal tasques com ara funcions de seguretat ciutadana, regulació del trànsit, la identificació de persones o compliment d’ordenances. En aquest sentit, indiquen que «desenvolupar tasques assignades a les forces i cossos de seguretat pública, a banda que incorre en una usurpació de funcions, pot desembocar en un conflicte legal, donat que aquests professionals no disposen de l’habilitació ni formació per desenvolupar aquestes tasques».

«Inacceptable i perillós»

El sindicat troba «inacceptable i perillós» que s’hagi de substituir a la policia «sense mitjans adients, i molt menys amb l’escenari que tenim actualment» i quan per Temps de Flors i «es produeixen a la ciutat actes delictius, infraccions de les ordenances i problemes de circulació».

Contractes fins l'any 2025

L’Ajuntament però, no només va fer aquest contracte per al 2023. Recentment ha adjudicat onze lots per diferents esdeveniments culturals i festius que hi ha la ciutat, per un període de dos anys, a empreses encarregades de vigilància per un global d’1,4 milions.  S’havien licitat al maig. Per Temps de Flors, per exemple, està previst que aquesta vigilància per a la mostra del 2024 i del 2025, vagi a càrrec de Catalunya Auxiliars SL, per uns 42.828 euros cada any.

També es preveu, per exemple, per les Fires de Sant Narcís o pel Mercat de Nadal. Fa uns mesos, Diari de Girona va preguntar per aquestes contractacions. L’Ajuntament va assenyalar que aquest tipus de licitacions es feien «periòdicament» i que no tenien «res a veure amb la manca d’efectius de la Policia Municipal ni amb les reclamacions laborals que els ha portat a no fer hores extra.