Girona celebra el Dia Mundial de la Diabetis

Els menors d'entre 0 i 14 anys són la franja d'edat amb la taxa més elevada de diabetis

Coneix les dades de diabetis a Catalunya

Coneix les dades de diabetis a Catalunya / PIXABAY

Cristina Clopés

Cristina Clopés

Avui, 14 de novembre de 2023, se celebra el Dia Mundial de la Diabetis, per tal de conscienciar a la població sobre la importància que té prevenir-la. Coneix les dades mundials, espanyoles i catalanes. I a més, coneix les activitats que es duen a terme a la ciutat de Girona durant aquest dia tan important per a molts.

El lema de la Federació Internacional de la Diabetis és "conèixer els riscos és conèixer la resposta"

Què comporta la diabetis

Si no cuidem la nostra salut, i agafem diabetis, amb els temps, se'ns pot arribar a complicar i acabar patint malalties cardiovasculars, neuropaties diabètiques, problemes de pell, problemes de visió i malalties renals cròniques

Les dades a escala mundial

Actualment, hi ha 537 milions de persones adultes que pateixen diabetis. I a més, s'espera que, aquesta xifra augmenti fins als 783 milions el 2045, apujant la taxa en un 12,2%.

Una persona de cada 10 conviu amb la diabetis el 2023

Les dades a Espanya i Catalunya

Segons l'INE (l'Institut Nacional d'Estadística), la diabetis és una de les causes de mort més freqüent a Espanya. El 2021 van morir 10.748 persones per diabetis. La taxa de mortalitat de les dones és més alta en aquesta malaltia.

A més, segons l'Idescat (l'Institut d'Estadística de Catalunya), en un estudi fet entre el 2011 i el 2021, es pot apreciar com el 2011 hi havia un 7,8% de la població que patia diabetis i el 2021, la taxa es va incrementar fins a un 11,2%. 

Les franges d'edat de l'estudi a Catalunya, determinen que, el 2021, els menors d'entre 0 i 14 anys encapçalen l'estudi amb un 22,6%, els joves entre els 15 i els 29 els segueixen, però de molt més lluny, amb un 7,1% i, la franja d'edat que va dels 30 als 39 anys només té un 3,3% d'incidència. 

Els menors d'entre 0 i 14 anys són els més afectats per la diabetis

Els menors d'entre 0 i 14 anys són els més afectats per la diabetis / freepik

Així doncs, potser la millor tàctica seria començar a fer una bona proposta a pares i mares, per tal de començar a oferir una bona alimentació als fills, evitant sucres i aliments processats i ultraprocessats, entre altres. Recordem que, les begudes energètiques estan en auge constant i això està comportant un major risc de patir diabetis o una malaltia cardiovascular.

Una bona rutina d'hàbits alimentaris pot ser la solució

Girona contra la diabetis

Avui, durant tot el matí (des de les 9 h fins a les 14 hores) es podrà trobar una carpa informativa sobre la diabetis amb glucèmies gratuïtes a la plaça de Miquel Santaló. A més, en la mateixa carpa s'oferirà informació nutricional per mantenir una dieta sana i equilibrada i així, poder prevenir la diabetis.

Aquesta proposta ha estat organitzada per ADC Diabètics de Catalunya, Comarques Gironines. 

I finalment, l'Ajuntament de Girona il·luminarà la seva façana de color blau per lluitar contra la diabetis.