Sancionada una jutgessa de Girona per tenir les causes endarrerides al jutjat

La Comissió Disciplinària de l’òrgan de govern dels jutges li ha imposat una multa de 3.000 euros

La façana dels jutjats de Girona, en una imatge d'arxiu.

La façana dels jutjats de Girona, en una imatge d'arxiu. / MARC MARTI/ARXIU

Ariadna Sala

Ariadna Sala

La Comissió Disciplinària del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha imposat una sanció de 3.000 euros a la jutgessa substituta del Jutjat d’Instrucció núm. 1 de Girona per una falta greu en el retard injustificat en iniciar o tramitar les seves causes

La sanció, tal com confirmen fonts del CGPJ, es va interposar el desembre per l’incompliment de l’article 418.11 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, que qualifica de falta greu «l’incompliment injustificat en la iniciació o en la tramitació dels processos o causes de l’àmbit del jutge o magistrat en l’exercici de la seva funció, si no constitueix falta molt greu». 

Segons les dades més actualitzades de l’activitat dels jutjats, que són del segon trimestre de 2023, es pot veure com els quatre jutjats d’Instrucció de Girona van tancar amb una mitjana de 707 procediments pendents de tramitar. Mentre que la resta d’òrgans del Partit Judicial van deixar entre 300 i 600 casos a tràmit, en el cas del número 1, va deixar-ne 1.209, superant en més del doble els procediments del segon jutjat més carregat, que és el número 2.

La jutgessa va interposar un recurs d’alçada contra la resolució, però va ser desestimada i ja ha estat declarada ferma

El jutjat d’Instrucció 1 de Girona ha estat l’encarregat d’investigar casos com ara el de la xarxa de falsificació de carnets de conduir, coneguda com a operació Loki o Canvi, que va acabar amb la detenció de més de 800 persones entre 2021 i 2022. 

Codi disciplinari

Segons el que estableix la llei, les faltes comeses per jutges o magistrats poden suposar sancions diferents segons la gravetat dels fets. Les més lleus són una advertència, i en segon terme es poden imposar multes de fins a 6.000 euros. Les més greus poden suposar trasllat forçós d’un jutjat, suspensió de fins a 3 anys i fins i tot l’expulsió.

Subscriu-te per seguir llegint