Recuperar un teatre en desús que havia donat «molta vida»

L'espai, situat dins de l'Institut Narcís Xifra de Girona, fa molts anys que s'està deteriorant i tant el centre educatiu com l'associació de veïns han demanat a l'Ajuntament i la Generalitat fer reformes

Josep Coll

Josep Coll

Per a qualsevol amant del teatre, veure un espai destinat a aquestes funcions en desús trenca el cor. I més, quan fa dècades que no s’utilitza fins al punt que és un teatre pràcticament en runes. Així és com està el teatre de l’Institut Narcís Xifra de Girona, ubicat entre els barris de Pont Major i Pedret, al marge dret del riu Ter. Ara, però, sembla que es podria recuperar. El centre educatiu (tant equip directiu com l’AMPA) i l’Associació de Veïns de Pont Major han demanat fer reformes i, les administracions, tant Ajuntament de Girona com el Departament d’Educació de la Generalitat estan fent passes per fer-ho possible.

Ara és un espai buit, trist. Ja no es pot observar cap butaca de l’antic teatre, tot i que a la part de dalt sí que hi ha uns bancs fixos. La part de baix, en canvi, està completament deserta i es nota que fa temps que ningú la cuida. De fet, l’escenari no fa gaire millor pinta, i és que fa la sensació que es pot ensorrar tan bon punt es posa el peu a la fusta. A la part de dalt de l’escenari encara es poden veure restes d’engranatges per col·locar els decorats, i algunes teles podrides, que servien per ornamentar els diferents espectacles que es feien. Les teles i decorats s’han anat fent malbé amb el pas dels anys i acumulen molta pols. Així, la sala no reuneix les condicions necessàries, ni de seguretat ni d’equipament, per acollir ara mateix cap acte.

Antigament, el Xifra va ser un col·legi de Salesians durant molts anys. La congregació es va encarregar de construir aquest teatre al centre. Segons expliquen algunes de les persones que van veure el teatre en funcionament, donava «molta vida» al barri. Una vitalitat que ara es vol recuperar per fer-hi activitats del centre educatiu, però que a la vegada serveixi com un equipament municipal

Un «ús compartit»

Ara per ara, el barri de Pont Major té pocs espais per acollir actes. Un d’ells, la Sala d’actes Luís Herrera. De fet, la directora en funcions del Narcís Xifra, Sandra Riera, explica que quan volen fer «una activitat massiva» han d’anar al centre cívic, ja que no tenen sala d’actes. Per exemple, la rebuda dels alumnes a l’inici de curs la van haver de fer «al gimnàs». Riera apunta que la sala podria tenir un «ús compartit» entre el centre i el barri.

A sobre l'escenari encara es poden veure engranatges per col·locar els decorats

A sobre l'escenari encara es poden veure engranatges per col·locar els decorats / Marc Martí Font

És en aquest sentit, que l’Associació de Veïns de Pont Major també fa anys que va al darrere de recuperar aquest espai. «Un teatre per l’institut i també pel barri pot ser interessant a nivell d’equipament», assenyala el secretari de l’associació de veïns i també president de l’AMPA del Narcís Xifra, Roger Casero. Aquest, afegeix que «un teatre amb un ús més cívic es podria integrar com equipament cultural de la ciutat». De fet, la directora en funcions del centre diu que «posar un teatre al barri faria que la gent de Girona que no ve sovint, es desplacés fins aquí».

Les administracions

Casero, però, posa els peus a terra i reconeix que «no és una cosa ràpida». I és que, segons Riera, cal una «rehabilitació total». La reforma de l’espai depèn de l’Ajuntament de Girona i del Departament d’Educació de la Generalitat, que ja han fet algunes visites al teatre i s’ha instat a les dues administracions a fer les obres.

Fonts de la Generalitat afirmen que estan disposats «a parlar de la cessió per a usos municipals» i que treballaran amb l’Ajuntament «per trobar la manera» perquè l’ens municipal «pugui intervenir per fer les reformes i les adequacions pertinents». Al mateix temps, fonts del consistori gironí detallen que s’està fent un «treball intern» més administratiu perquè el teatre pugui «tenir funcions per l’institut i també obrir com a equipament cultural donant cabuda a activats pel veïnat». Tanmateix, remarquen que «no hi ha terminis».

A la part superior es conserven els bancs fixes

A la part superior es conserven els bancs fixes / Marc Martí Font

Subscriu-te per seguir llegint