Les obres del Molí de Girona s’encareixen 20.000 € amb el 10,7% dels treballs fets

Al cost total de la reforma per convertir l’equipament en oficines municipals s’enfila gairebé al milió i mig d’euros. Si tot segueix els terminis previstos, es calcula que a principis d’estiu l’empresa adjudicatària haurà acabat els treballs

Obres a la Central del Molí, al carrer de Santa Clara, durant el mes de setembre.

Obres a la Central del Molí, al carrer de Santa Clara, durant el mes de setembre. / Marc Martí Font

Josep Coll

Josep Coll

Les reformes que s’estan fent a la Central del Molí de Girona, en l’edifici situat al carrer de Santa Clara, s’han encarit 20.211,62 euros amb el 10,7% de l’obra ja executada. La major part d’aquesta rehabilitació, un 8,75%, l’ha realitzada la Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per Aglomerats Girona SA i Construccions J.Pallàs SL, l’empresa que va començar els treballs a finals d’agost i que, si tot va bé, convertirà aquesta antiga Central del Molí en un edifici amb oficines municipals. L’import de les obres executades per aquesta companyia és de 128.866,48 euros, equivalent al 8,75% del total de l’obra.

En tot cas, s’han fet el 10,7% del total de les obres. I és que l’Ajuntament de Girona ja havia intentat la rehabilitació de l’immoble en dues ocasions anteriorment, sense èxit. El gairebé 2% restant dels treballs que no ha fet en els últims gairebé quatre mesos la Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per Aglomerats Girona SA i Construccions J.Pallàs SL els van fer dues altres empreses. Actia Iniciativas SL va ser la primera empresa que ho va començar les tasques el 2015 i llavors, tres anys més tard, va ser Comsa Service Facility Management, la que va reprendre els treballs. Cap de les dues companyies els va acabar per diferents motius. Per tant, l’import total de les obres executades fins al dia d’avui i entre les tres empreses que han fet els treballs, és de 157.690,31 euros, equivalent a aquest 10,7% del total acumulat de l’obra. En un principi va ser adjudicada per 1.473.151 euros, amb una part finançada pels fons Next Generation (el preu de sortida de l’oferta era d’1.567.515,77 euros). Per tant, el cost total de les obres ha pujat un 1,37% sobre el pressupost adjudicat, el que enfila la xifra total gairebé al milió i mig.

Els treballs, que si tot va sobre el previst haurien d’acabar a principis de juliol del pròxim any, s’han encarit principalment per un increment a la partida d’un apartat del capítol 01.03 de les obres que correspon a cales, fonaments i estructura. Després dels diferents ajustos, el balanç de les variacions d’amidament en aquest capítol és de 15.898,07 euros positius. Mentrestant, en el capítol de treballs previs i enderrocs es resten 371,53 euros i de 390,57 euros negatius, respectivament. Tot això, corresponent a la tercera certificació que s’està fent ara, ja que després encara s’hi ha de sumar l’increment que van suposar diferents capítols de les dues altres certificacions.

A causa de les obres es produeix un tall al carrer Santa Clara, entre el carrer del Perill i el carrer Nou. Serà cada dimecres entre les dues i les quatre de la tarda. El tall està pactat d’aquesta manera, en aquesta franja, perquè són les hores de baixa afectació tant per comerciants com per veïns. Si tot va sobre el previst, dimecres 27 de desembre serà l’últim dia que es faci el tall.

Al darrere des de 2015

L’empresa Actia Iniciativas SL va ser la primera que va intentar reformar l’immoble el 2015, havent presentat una oferta de 874.357,53 euros. En aquella ocasió, l’objectiu era que l’edifici passés a ser un centre cívic i un casal per la gent gran, però al cap d’un mes de començar les obres la companyia va fer fallida i la reforma es va paralitzar.

No va ser fins tres anys més tard, el 2018, que es va fer el segon intent en un projecte convertit, ja que l’Ajuntament va decidir situar-hi els serveis econòmics municipals. Tot això, perquè amb l’aturada anterior la gent gran va pressionar perquè no veia amb bons ulls que el casal se situés en aquest espai. Va ser Comsa Service Facility Management la que va començar els treballs. En un principi havien d’acabar el maig de 2019, però la descoberta de restes medievals del segle XIV va fer alentir les obres. El febrer de 2020 l’Ajuntament va decidir resoldre el contracte a la constructora, quan només havia fet el 27% de l’obra després de 25 mesos. Tot i així, es va iniciar un litigi per diferents vies. El cas es va portar a la comissió Jurídica Assessora i als jutjats.