Girona ha registrat tres divorcis al dia durant el tercer trimestre d’aquest any

Al tercer trimestre de l’any s’han registrat 292 procediments de dissolució, dels quals un 65% s’han fet de mutu acord

La façana dels Jutjats de Girona en una imatge d'arxiu.

La façana dels Jutjats de Girona en una imatge d'arxiu. / Aniol Resclosa

Ariadna Sala

Ariadna Sala

Durant el tercer trimestre de 2023 hi ha hagut cada dia una mitjana de 3 divorcis a la província de Girona. Això suposa un total de 292 procediments, una xifra molt similar a la que es va comptar el mateix període de l’any anterior.

Segons les dades difoses pel Consell General del Poder Judicial, s’han presentat 1.110 demandes de dissolucions matrimonials entre gener i setembre, de les quals en un 65% dels casos s’han dut a terme per la via pactada. L’acumulat de l’any indica que s’ha produït un lleuger augment de divorcis a la demarcació, de prop d’un 4%, si comparem la xifra amb la de l’any 2022. 

La tendència a l’alça durant aquest any segueix la dinàmica de l’any passat, que va trencar amb una pujada lleugera de prop d’un 2% però que s’allunyava dels set anys seguits de caiguda que s’havien registrat a les comarques gironines

Més enllà dels divorcis, els jutjats gironins han fet front a demandes presentades per progenitors que volien canviar les mesures de visites, pensions de menors a càrrec o d’una custòdia, i també per procediments de guàrdia i custòdia. En el cas de la modificació de mesures, que se n’han presentat un total de 121, són més comunes les que van per la via judicial, i així va ser en un 65% dels casos. Pel que fa a les guardes custòdies, els òrgans judicials gironins van ingressar 158 assumptes, dels quals un 51% es van fer de mutu acord.

També s’han separat una dotzena de parelles, la majoria de les quals de forma consensuada. No s’ha presentat cap nul·litat matrimonial.

El gruix de demandes que s’han presentat durant el tercer trimestre s’han tramitat als jutjats de Girona (81) i de Figueres (66). Pel que fa a Santa Coloma de Farners, el tercer en gruix d’aquests assumptes, se n’han presentat 38; Blanes, 31; a Sant Feliu de Guíxols, 25; a la Bisbal d’Empordà, 19; a Olot, 15; a Puigcerdà, 10 i a Ripoll, 6. Al total de Catalunya, es van produir 3.098 dissolucions matrimonials durant el tercer trimestre, un 5% menys que el mateix període de l’any 2022.

En el que portem d'any els jutjats gironins han tramitat 1.110 demandes de divorci, un 4% més que el 2022.

L’estadística del Consell també recull les ruptures del registre de parelles estables de Catalunya, que durant el tercer trimestre ha registrat només 2 trencaments, ambdós no consensuats. A Catalunya s’han produït un total de 101 ruptures de parelles estables durant el tercer trimestre, un 36,5% més que l’any anterior. D’aquests, prop de 2.000 s’han fet de mutu acord. Catalunya és la segona comunitat amb més divorcis, només per darrere d’Andalusia (3.804).

Canvi de tendència

L’any 2022 va tancar amb una xifra de 1.501 divorcis a la província de Girona, un 1,7% més que l’any anterior. Es tracta d’una pujada, que tot i que discreta, suposa un canvi de tendència a la demarcació gironina després de set anys amb una xifra anual a la baixa.

L’any 2021 les dissolucions matrimonials van tocar fons, ja que es va registrar la xifra més baixa (1.475) des de l’any 2015, quan es van presentar 1.925 demandes, la xifra més alta des que el CGPJ difon dades. El nombre de divorcis ha anat baixant any rere any des de llavors de forma esglaonada.  

A Catalunya la tendència va continuar anant a la baixa. L’any 2022 es van produir 15.809 dissolucions matrimonials, un 2,2% menys que el 2021. La taxa de divorcis és de 203 per cada 100.000 habitants. 

Subscriu-te per seguir llegint