Els Naturalistes detecten deu espècies d’ocells aquàtics hivernant al riu Ter

El gavià argentat és l'espècie més comptada amb més d'una vintena d'exemplars, mentre que la cuereta torrentera està patint una davallada poblacional arreu de Catalunya i només se'n va comptar una

Alguns dels participants en el cens d'aus, a Fontajau.

Alguns dels participants en el cens d'aus, a Fontajau. / ANG

Josep Coll

Josep Coll

L'Associació de Naturalistes de Girona va fer per primera vegada, fa uns dies, un recompte dels ocells aquàtics que hivernen al Ter al seu pas per la ciutat. El cens es va fer des del voltant de la passera de Fontajau i l'entitat va detectar deu de les dotze espècies que s'havia marcat com a objectiu. En aquest cas, els dos tipus d'animals que no es van comptar van ser l'agró blanc i el becadell comú. Mentrestant, el gavià argentat va ser l'espècie més comptada i es van detectar més d'una vintena d'exemplars descansant i netejant-se en el moment del cens.

També van ser força recomptat l'ànec de collverd i el corb marí gros, amb disset individus per cada una de les espècies. Els cabussets i les polles d'aigua van ser altres espècies més abundants, amb vuit i sis exemplars respectivament. Altres animals detectats van ser: el blauet (dos exemplars), la xivita i la xivota (un), martinet blanc (un) i el bernat pescaire (un).

Per altra banda, els Naturalistes alerten del descens general arreu de Catalunya de la cuereta torrentera. En el cens que va fer l'entitat, només se'n va comptar i durant la tardor s'han detectat un 13,8% d'individus d'aquesta espècie en tot el territori català.

Espais tranquils

L'associació apunta que, a part de necessitar aliment abundant per passar l'hivern, també necessiten espais tranquils i segurs a la vora de l'aigua per descansar. Per això, demanen a la població que no es destorbi aquestes zones i s'eviti utilitzar les platges dels rius i el bosc de ribera com a àrees d'esbarjo, especialment pels gossos.