Mou-te en Bici demana forçar els vehicles a motor a no entrar al centre de Girona

Proposa el tancament del trànsit roda des de la plça Marqués de Camps, la Gran Via Jaume I el carrer Nou

L'entitat critica la Zona de Baixes Emissions (ZBE) perquè no aborda els problemes centrals i lamenta la pèrdua de temps

Jesús Badenes

Jesús Badenes

L'associació Mou-te en Bici insta al tancament del trànsit al centre de Girona, concretament als voltants de la plaça Marquès de Camps, el carrer Nou i la Gran Via Jaume I. Amb l'objectiu de convertir aquest espai en una àrea compartida exclusivament per vianants i ciclistes, només es permetria l'accés als vehicles a motor de serveis essencials com autobusos i vehicles d'emergència. Aquesta proposta ha estat presentada pel president de l'entitat, Xavier Corominas, durant la Pedalada de Reis, un esdeveniment festiu i reivindicatiu que busca millorar les condicions per a la mobilitat en bicicleta a la capital gironina.

A més, el proper dissabte 27 de gener es farà un homenatge a Iris Martí Pujolràs, víctima d'un atropellament mortal a les portes de l'Escola Oficial d'idiomes pe rla Diada de l'11 de setembre de 2023. L'objectiu, a més del recordatori, és reclamar la pacificació del trànsit a tota la ciutat per "acabar amb la violència vial".

En el butlletí de gener de Mou-te en Bici, l'associació detalla la seva proposta per pacificar el trànsit a Girona, incloent-hi la reurbanització de Marquès de Camps i la creació d'un nou espai a la cruïlla del carrer Nou amb la Gran Via Jaume I. Alertant sobre la inacció, l'entitat expressa la preocupació que, sense canvis, es seguirà veient el pas de cotxes per la plaça Marquès de Camps, amb els inconvenients de fum i soroll, i la font ara seca que no tornarà a brollar.

Corominas destaca la necessitat de posar fi a la travessia de vehicles a motor a través de la ciutat, afirmant que "no pot ser que Girona segueixi essent atravessada com fa 2.000 anys". Propugna que els vehicles a motor haurien de circumval·lar la ciutat per connectar d'una punta a l'altra. "Si han d'anar a Sarrià de Ter per la variant o per l'autopista, que hi vagin", ha expressat.

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) no resol els problemes centrals

L'entitat critica la Zona de Baixes Emissions (ZBE), afirmant que no aborda els problemes centrals i simplement trasllada les emissions a altres àrees de la ciutat o altres municipis de l'àrea urbana. Xavier Corominas, que va ser alcalde de Salt, ha argumentat a més que cal implicar més la societat perquè l'ús de la bici no sigui quelcom només individual sinó que es percebi també com una qüestió de comunitat, del conjunt de la societat.

Més d'un centenar de ciclistes de totes les edats han participat a primera hora del matí en la Pedalada de Reis, una ruta d'una hora i mitja pel centre de la ciutat, que ha culminat amb un concert i una xocolatada. L'eix de la festa ha estat la plaça Calvet i Rubalcaba, a prop del Mercat del Lleó, en un recorregut d'una hora mitja, que utilitza l'excusa d'estrenar les bicicletes noves que porten els Reis d'Orient per fomentar la promoció d'aquest vehicle per a traslladar-se per dins la ciutat.